Θεωρούνται οι φρουροί της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμμετέχουν σε 24ωρες ασκήσεις, υπηρετούν 24ωρες επιφυλακές στις ακριτικές περιοχές, 365 ημέρες τον χρόνο, αποτρέπουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις και αποκρούουν όσους επιχειρούν να «γκριζάρουν» το Αιγαίο. Ο λόγος για τους «κομάντο του Αιγαίου», όπως έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζεται το προσωπικό της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, που είναι γνωστή ως «Ιερός Λόχος».

Τα «Π» συνάντησαν τον διοικητή της επίλεκτης μονάδας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίαρχο Γιώργο Τζιτζικώστα, ο οποίος μας μίλησε για την εκπαίδευση, τις ειδικές επιχειρήσεις, αλλά και τις συνεχείς ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια για το προσωπικό της 13ης ΔΕΕ, ώστε όσοι την επανδρώνουν να εξελιχθούν σε «σπεσιαλίστες», άριστους στον χειρισμό των όπλων και στις τακτικές και τεχνικές των καταδρομών, στις αεραποβατικές κινήσεις, καθώς και στις αεροκίνητες και αμφίβιες επιχειρήσεις.

«Το μεγαλύτερο επίτευγμα της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (“Ιερός Λόχος”) και του προσωπικού της, των “κομάντος του Αιγαίου”, είναι ότι έχουμε ετοιμότητα 365 ημέρες τον χρόνο. Αυτό το πετυχαίνουμε εμείς. Υπάρχει η εκπαίδευση και μετά πάντα ακολουθεί η χαλάρωση. Αυτό είναι το νορμάλ. Εμείς αυτήν την “πολυτέλεια” δεν την έχουμε. Λόγω του γεωγραφικού χώρου που υπηρετούμε και της αποστολής μας, είμαστε παντού και πάντα σε ύψιστη ετοιμότητα», μας είπε ο κ. Τζιτζικώστας

*Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί το Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας.