Για 20 χρόνια συνεχίζεται το δικαστικό σηρίαλ σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το ζήτημα έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 6 ακυρωτικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας και μία από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλέον, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν νέες προσφυγές για το ζήτημα και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί για έβδομη φορά.

Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούσαν προς εκδίκαση και ήταν να συζητηθούν στην αυξημένη σύνθεση του Ε΄ Τμήματος (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή το σύμβουλο τον Παναγιώτη Ευστρατίου) οι αιτήσεις ακύρωσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, κ.λπ.

Στο μεταξύ, εκδόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος νέες πολυσέλιδες υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια για την εκτροπή του Αχελώου. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες με αυτές (άρθρο 199) επαναφέρεται το παλαιό πρόγραμμα εκτροπής του Αχελώου με τη συνέχιση των έργων στα φράγματα της Συκιάς και της Μεσοχώρας, ζήτημα για το οποίο έχει αποφανθεί το ΣτΕ.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτημα συνέχισης της δίκης, επισημαίνοντας ότι οι νέες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν δεν καταργούν τη δίκη που εκκρεμεί, αλλά αντίθετα είναι συμπροσβαλλόμενες των πρώτων για τις οποίες ήδη έχουν ζητήσει την ακύρωσή τους. Το ζήτημα θα συζητηθεί τον Μάιο.

Παράλληλα, κατατέθηκαν νέες προσφυγές

από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας και της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών.