Η «σολομώντειος» λύση επελέγη τελικώς από την ηγεσία του ΓΕΣ – ασφαλώς και με τη νοητή έγκριση – και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρασαν οι πρόσφατες κρίσεις στο Στρατό Ξηράς, και αυτό γιατί από τη μία δεν αποστρατεύθηκαν οι δύο διοικητές των προϊστάμενων σχηματισμών που υπηρετούσαν οι δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν συλληφθεί από τους Τούρκους στο δάσος των Καστανεών Έβρου, από την άλλη όμως μετατέθηκαν σε επιτελείο και σχολή αντιστοίχως.

Πρόκειται για τους μέχρι χθες διοικητές της XVI (16ης) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγο (προερχόμενο από το Όπλο των Τεθωρακισμένων) Δημήτρη Μπονώρα και της υφιστάμενης αυτής 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού – «Ρίμινι» Ταξίαρχου Ανδρέα Φλωράτο (προερχόμενος από το Όπλο του Πεζικού), οι οποίοι δεν αποστρατεύθηκαν αλλά μετατέθηκαν.

Τυπικώς δεν υπάρχει θέμα, καθώς αμφότεροι συμπλήρωσαν έναν πλήρη χρόνο διοικήσεως στους προαναφερθέντες σχηματισμούς και πάλι τυπικώς και στο σύνηθες πλαίσιο της εναλλαγής διοικήσεως μονάδος/σχηματισμού και επιτελικής θέσεως, μετατέθηκαν σε τέτοιες θέσεις. Ο μεν Υποστράτηγος Δ.Μπονώρας ως Διευθυντής του Δ’ Κλάδου του ΓΕΣ, ο δε Ταξίαρχος Α.Φλωράτος ως υποδιοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος. Από αυτές τις δύο θέσεις η μεν πρώτη, δηλ. του Διευθυντού Δ’ Κλάδου του ΓΕΣ δεν θεωρείται επ’ ουδενί ως «υποβάθμιση» ή «καρατόμιση», αντίθετα η μετάθεση από διοικητής μηχανοκινήτου ταξιαρχίας στον Έβρο στην «άχρωμη» θέση του Υποδιοικητή της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα, ασφαλώς «δείχνει κάτι».

Κορυφαίο στέλεχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το οποίο ρωτήσαμε σχετικώς, μας έλεγε ότι «δεν αποστρατεύεις έναν εξαίρετο αξιωματικό, επειδή την ημέρα που κρίνεται ως υποστράτηγος ή ταξίαρχος συνέβη το συγκεκριμένο ατυχές περιστατικό. Από την άλλη, επειδή έχουν συμπληρώσει το χρόνο διοικήσεως είναι στη διάθεση της υπηρεσίας και γι’ αυτό μετατέθηκαν».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι π.χ.ο Διοικητής της άλλης (νότιας) Μεραρχίας του Έβρου, της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, παρέμεινε για δεύτερη χρονιά στη διοίκηση του προαναφερθέντος σχηματισμού.

Λ.Σ.Μ.