Στον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ) Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανούρη, ο οποίος έχει αναλάβει τη διενέργεια της Ενόρκου Διοικητικής Εξετάσεως (ΕΔΕ) για το περιστατικό στον Έβρο, έχουν ήδη δώσει τις καταθέσεις τους τόσο ο Διοικητής της XVI Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού, όσο και ο Διοικητής της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας – «Ρίμινι», καθώς και όλοι όσοι εμπλέκονται στις περιπόλους και τη φύλαξη των συνόρων. Όλοι, εκτός – φυσικά – από τους δύο φυσικούς πρωταγωνιστές του περιστατικού, τους δύο στρατιωτικούς οι οποίοι συνελλήφθησαν από τους Τούρκους το μεσημέρι της 1ης Μαρτίου και βρίσκονται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕ σε κανένα στάδιό της δεν αποσκοπεί στην απόδοση ευθυνών στους δυο προφυλακισμένους στρατιωτικούς μας, αλλά στη διαπίστωση του «που» και «πως» έγινε το λάθος ώστε να μην επαναληφθεί (“Lessons learned”).

Παράλληλα, αλλά ανεξάρτητα μεταξύ τους, ξεχωριστεί έρευνα πραγματοποιεί και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) κορυφαίο στέλεχος της οποίας εθεάθη σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και πιο συγκεκριμένα στους πάνω ορόφους του ΓΕΕΘΑ, προφανώς για συνεργασία με αρμόδιους επί των στρατιωτικών πληροφοριών επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.

Επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η ενίσχυση των μέτρων στην περιοχή του Έβρου, ιδίως εκεί όπου υπάρχουν χερσαία σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας, και η γειτνίαση είναι άμεση, όπου αποφασίστηκε η αριθμητική και ποιοτική αναβάθμιση των περιπόλων και του τρόπου διενεργείας αυτών. Οι πληροφορίες της ιστοσελίδος μας σημειώνουν ότι σε πρώτη φάση αυτή η «αναβάθμιση» θα ξεκινήσει από την περιοχή των χερσαίων συνόρων και αναλόγως να υλοποιείται «όπου δει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής πρόκειται να μεταβεί εκ νέου στον Έβρο, όπου θα συναντηθεί πάλι με τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται στην τουρκική φυλακή και τους οποίους θα επισκεφτούν την προσεχή Δευτέρα, καθώς επίσης και επιτελείς και προσωπικό της XVI Μ/Κ ΜΠ, ενώ θα βρεθεί σε μονάδες της περιοχής και θα συνομιλήσει με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες κυρίως στην περιοχή των Καστανιών και συμφώνως με τις πληροφορίες θα διανυκτερεύσει σε κάποιο από τα «Επιτηρητικά Φυλάκια» της περιοχής των Καστανιών.