«Ο Αϊ-Στράτης βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίο και οι εδώ υπηρετούντες υπερασπίζονται τη χώρα, προστατεύουν την ακεραιότητά της», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώτης Κουβέλης με δήλωση του μετά το πέρας της επισκέψεώς του στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) του Αγίου Ευστρατίου, που αποτελούσε το δεύτερο σταθμό της σημερινής μίνι-περιοδείας του σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Έβρου και του Βορείου Αιγαίου, την πρώτη από της αναλήψεως των νέων του καθηκόντων. Τον ΑΝΥΕΘΑ συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, με τον οποίο έφτασαν στο νησί με ένα ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού.

«Εδώ υπάρχει ένστολο προσωπικό, στρατιώτες, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, αποφασισμένο και σταθερό στην επιτέλεση του καθήκοντος», τόνισε ο Φ.Κουβέλης, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε με τη δήμαρχο του νησιού Μαρία Κακαλή και ξεναγήθηκαν στο «Μουσείο Δημοκρατίας», που υπάρχει στο νησί, γνωστό τόπο εξορίας των Αριστερών μέχρι και την πτώση της δικτατορίας.

Στην Ορεστιάδα, μετά το πέρας της συναντήσεως του ΑΝΥΕΘΑ με τους γονείς των δύο στρατιωτικών μας, οι οποίοι συνελλήφθησαν την 1η Μαρτίου και κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανουπόλεως, ο υπουργός σε δήλωσή του μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το περιστατικό ως «μεθοριακό επεισόδιο αφορά ενδεχομένως ένα αδίκημα, το οποίο εάν έχει τελεστεί, έχει τελεστεί χωρίς δόλο».

Πιο συγκεκριμένα ο Φ.Κουβέλης δήλωσε τα εξής: «Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία, προκειμένου το αρμόδιο δικαστήριο της Τουρκίας να αποφασίσει για το αδίκημα το οποίο θα τους αποδοθεί. Θεωρούμε ότι το μεθοριακό επεισόδιο αφορά ενδεχομένως ένα αδίκημα, το οποίο εάν έχει τελεστεί, έχει τελεστεί χωρίς δόλο, χωρίς πρόθεση και κατά συνέπεια πρέπει να οδηγηθεί η κρίση του δικαστηρίου στην απαλλαγή των δύο στελεχών μας, των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο αναφορικά με το συγκεκριμένο αυτό γεγονός».