Τα πτυχία στους νέους και νέες μονίμους Λοχίες του Στρατού Ξηράς επέδωσε σήμερα το πρωί στη διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.


Συνολικώς ορκίστηκαν 151 νέοι και νέες μόνιμοι Λοχίες του ΣΞ, από τους οποίους οι 93 άνδρες και 58 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 25 ήταν από την Κύπρο (21 άνδρες – 4 γυναίκες). Στα Όπλα (Πεζικό, Ιππικό-Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις και Αεροπορία Στρατού) θα υπηρετήσουν 84 Έλληνες και 21 Κύπριοι, ενώ στα Σώματα (Τεχνικό, Εφοδιασμού – Μεταφορών και Υλικού Πολέμου) 42 Έλληνες και 4 Κύπριοι.
Από την πλευρά του ο ΑΝΥΕΘΑ μιλώντας στη διάρκεια της τελετής σημείωσε ότι «Έλληνες και Ελληνίδες σε καμία περίπτωση ούτε σημαίες υποστέλλουν, ούτε παραμερίζουν για να διεκδικήσουν άλλοι εκείνο που σε μας ανήκει», προσθέτοντας: «Θέλουμε να προάγεται η ειρήνη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατ’ ελάχιστον να εκχωρήσουμε οτιδήποτε από τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».


Αναφορικά με το θέμα της συνεχιζόμενης παρανόμου κρατήσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους στη φυλακή της Αδριανουπόλεως και του γεγονότος ότι το θέμα αυτό απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «και στη χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν υπήρξε από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας του κ.Ερντογάν καμία συγκεκριμένη δέσμευση, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας στελεχών». Παρατήρησε όμως ότι «είναι η πρώτη φορά που δεν συνέδεσε, -ο Τούρκος πρόεδρος- άμεσα τουλάχιστον, όπως έπραττε τις προηγούμενες φορές, την αποφυλάκιση και την επιστροφή τους στην πατρίδα με την παράδοση των 8 Τούρκων, οι οποίοι προσέφυγαν στη χώρα μας και ζήτησαν άσυλο σύμφωνα με το εθνικό μας Δίκαιο, το Δίκαιο της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκαιο».


Με την ευκαιρία της σημερινής ορκωμοσίας ο ΑΝΥΕΘΑ παρέστη επίσης στην τελετή θεμελιώσεως του νέου κτιρίου Διοικητικής Μερίμνης της Σχολής με τα νέα, σύγχρονα, μαγειρεία, εστιατόρια και αίθουσα ψυχαγωγίας αυτής, ένα σημαντικότατο έργο που υλοποιείται με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.


Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος θεμελίωσε μαζί με τον ΑΝΥΕΘΑ το νέο κτίριο, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Α/ΓΕΕΦ) της Κύπρου Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, εκπρόσωποι τοπικών αρχών καθώς και συγγενείς και φίλοι των νεοορκισθέντων.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφτηκε τη ΣΜΥ, όπου ενημερώθηκε για τις επικείμενες τελετές, ορκωμοσίας των νέων Μονίμων Λοχιών Τάξεως 2018 και θεμελιώσεως νέου κτιρίου ΔΜ της Σχολής, μίλησε δίνοντας κατευθύνσεις στους νεοπροαχθέντες σπουδαστές ΙΙάς και ΙΙΙης Τάξεως της Σχολής, ενώ καλωσόρισε τους σημερινούς νέους Λοχίες (αποφοιτούντες τότε σπουδαστές), στη μεγάλη οικογένεια των υπαξιωματικών του ΣΞ, ευχόμενος καλή σταδιοδρομία σε όλους.