Μετά από τρία χρόνια στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΣ, έφτασε σήμερα το συμπλήρωμα του χρόνου και, αφού προήχθη στον βαθμό του ταξιάρχου, ο μέχρι σήμερα εξαιρετικά πετυχημένος εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΣ Ταξίαρχος Νίκος Φανιός παρέδωσε τα καθήκοντά του στον Συνταγματάρχη (ΤΘ) Μιχάλη Ψαρομιχαλάκη, στη διάρκεια μιας μικρής τελετής, στην οποία παραβρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο Αρχηγός, αφού χαρακτήρισε τον Ταξίαρχο Φανιό ως «ένα φωτεινό μυαλό», «εξαιρετικά πετυχημένο» και ότι «στους 16 μήνες που ήταν αρχηγός συνεννοούνταν με τα μάτια», τόνισε ότι «βασικώς στο ΓΕΣ υλοποιείται μία πολιτική που εδράζεται σε δύο βραχίονες: στην αύξηση της αποτροπής και στην αύξηση της εξωστρέφειας. Αυτή την πολιτική υλοποίησε και ο Ταξίαρχος Φανιός και την υλοποίησε με επιτυχία», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε. Ο ίδιος, θέλοντας να αναφέρει μερικά παραδείγματα αυτής της αποτροπής, την οποία διέκρινε σε “soft, smart, hard παρεμβάσεις”, αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα μιας τέτοιας «ήπιας παρεμβάσεως» την μετάβαση για πρώτη φορά 4 σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard-2HEL του Ελληνικού Στρατού σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη γειτονική Βουλγαρία, στο πλαίσιο της συμμαχικής ασκήσεως “Saber Guardian ‘2018”, όπου εντυπωσίασαν επιτυγχάνοντας 5 νίκες σε ισάριθμα σενάρια και μιας ισοπαλίας έναντι έμπειρων αμερικανικών πληρωμάτων αρμάτων M1A2 Abrams, που είχαν έλθει από Ιράκ και Αφγανιστάν. «Οι εντύπωση που προκάλεσαν και τα συγχαρητήρια που δεχτήκαμε ήταν τέτοια που αποτέλεσαν την καλύτερη διαφήμιση και παράγοντα αποτροπής για τον ΕΣ σε όλη τη Συμμαχία» σημείωσε χαρακτηριστικώς!

Από την πλευρά του ο αποχωρών Ταξίαρχος Ν. Φανιός, ο οποίος ως προελέχθη, προήχθη στο βαθμό του ταξίαρχου κατά τις πρόσφατες κρίσεις στις ΕΔ, τοποθετήθηκε ως Διοικητής στην Ταξιαρχία Διαβιβάσεων του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, και ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση του εκπροσώπου Τύπου από τον προηγούμενο Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό ε.α.Βασίλειο Τελλίδη και διατηρήθηκε και από τον νυν, στην σύντομη ομιλία του, στάθηκε ιδιαιτέρως στη λέξη «περηφάνια», στην οποία αναφέρθηκε τρεις φορές: «Ένοιωσα περηφάνια, γιατί στο τέλος κάθε μήνα κάναμε δελτίο τύπου που γράφαμε πόσους συνανθρώπους μας έσωσαν τα πληρώματα των πτητικών μέσων της Αεροπορίας Στρατού. Ένοιωσα περηφάνια για τους Εθνοφύλακες που ασκούνταν κάθε Κυριακή και μετά παρουσιάζαμε την εκπαίδευσή τους. Ένοιωσα περήφανος είναι είμαι ένα απλό γρανάζι σε αυτό το μηχανισμό που είναι ο Ελληνικός Στρατός σήμερα».

Από την πλευρά του ο Συνταγματάρχης (ΤΘ) Μιχάλης Ψαρομιχελάκης, στον πολύ σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τον Αρχηγό για την τοποθέτησή του, εξέφρασε την ευχή να φανεί αντάξιος του έργου του αποχωρήσαντος προκατόχου του.
Εμείς απλώς να προσθέσουμε ότι ο Ταξίαρχος Φανιός μπορεί να θεωρηθεί ως ένας εκ των πλέον επιτυχημένων εκπροσώπων τύπου του ΓΕΣ, όχι μόνο για τη χρονική διάρκεια της υπηρεσίας του σε αυτήν την «ηλεκτρική καρέκλα» της θέσεώς του, αλλά γιατί αποτέλεσε τον «λιμενοβραχίονα» επί του οποίου ξεσπούσαν όλα τα «κύματα» που στόχευαν το ΓΕΣ και τον Αρχηγό, όπως είναι άλλωστε η αποστολή του κάθε Εκπροσώπου Τύπου Γενικού Επιτελείου, προλαμβάνοντας επικοινωνιακές κρίσεις» εν τη γεννέση τους ή περιορίζοντας άλλες που είχαν ήδη ξεσπάσει. Όλα αυτά τα αντιμετώπισε με χαμόγελο, ευγένεια και ήταν εξαιρετικώς προσηνής, πέραν όλων των άλλων επιχειρησιακών προσόντων του και του πλήθους των πτυχίων και μεταπτυχιακών που διέθετε! Τέλος, του πιστώνεται και το ότι αυτός τόλμησε, εισηγήθηκε και παρά τις αντιρρήσεις, με τη βοήθεια του Αρχηγού που το δέχτηκε αμέσως, έστησε από το μηδέν τις σελίδες κοινωνικών δικτύων του Στρατού μας, εκεί που κρίνεται η μάχη της επικοινωνίας του σήμερα και του αύριο.

Καλή επιτυχία τόσο στον παραδώσαντα όσο και στον παραλαμβάνοντα εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΣ στα νέα τους καθήκοντα.