Η πρώτη και μοναδική άσκηση, στην οποία δε συμμετέχουν μόνο συμμαχικές χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και χώρες απ’ όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τις οποίες η Ελλάδα έχει δημιουργήσει και θα συνεχίσει να ενδυναμώνει πολύ ισχυρούς διμερείς αμυντικούς δεσμούς, η άσκηση «Ηνίοχος 2018» συνεχίστηκε και σήμερα με τη λεγόμενη “VIP Day”, την ημέρα των επισήμων, στην οποία παραβρέθηκε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και της αντίστοιχης στρατιωτικής των Ενόπλων Δυνάμεων, οι πρεσβευτές των έξι (εκτός της Ελλάδος) συμμετεχουσών χωρών, πλήθος παρατηρητών καθώς και 270 (!) δημοσιογράφων από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι είχαν διαπιστευθεί για να καλύψουν την άσκηση.

Μία άσκηση που σηματοδοτεί την παρθενική έξοδο για συμμετοχή σε στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και μάλιστα με ένα ελικόπτερο, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό που η Κύπρος να το εκμεταλλευτεί πολιτικώς και διπλωματικώς στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

«Χρόνο με το χρόνο, η άσκηση «Ηνίοχος» γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, με περισσότερες συμμετοχές, περισσότερα κράτη, περισσότερα αεροσκάφη και ουσιαστικά μετατρέπεται σε μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις παγκοσμίως…

Μαζί χτίζουμε αυτό το μεγάλο άξονα σταθερότητας, προς τα βόρεια με τις βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προς τα νότια με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία κ.ά.»τόνισε μεταξύ άλλων ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, για να προσθέσει: «Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη της ΠΑ…για την πράγματι άριστη οργάνωση της άσκησης. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ, που είχε το συντονισμό, αλλά και τα Γενικά Επιτελεία Στρατού και Ναυτικού για το συντονισμό σε αυτή την άκηση, που απέδειξε ότι η Ελλάδα - και λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών - μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της στρατιωτικής αεροπορικής εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ελπίζω πάρα πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη δημιουργία του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού στρατιωτικού κέντρου ΠΑ στην Πελοπόννησο, με καλεσμένες Πολεμικές Αεροπορίες συμμαχικών και φίλων χωρών».

Με δηλώσεις του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάϊατ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είμαι χαρούμενος που είμαι ξανά εδώ στην Ανδραβίδα για τη σημαντική συμμετοχή της αμερικανικής ΠΑ στην “Ηνιοχος”, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική πολυεθνική άσκηση με ευρεία συμμετοχή από όλη την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αντανακλά ο όραμά μας για την Ελλάδα ως γέφυρα και πυλώνας σταθερότητας…Η συμμετοχή μας σε αυτές τι ασκήσεις αναδεικνύει την σημασία της εταιρικής μας σχέσης , τις σημαντικές ικανότητες των Ελλήνων συμμάχων μας, τη σύμπλευση των στρατηγικών συμφερόντων μας».

Από την πλευρά της η ελληνομαθής πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχουν έξι αεροσκάφη της RAF στην άσκηση φέτος, κάτι που γίνεται για πρώτη

φορά. Βλέπουμε τους πιλότους μας να συνεργάζονται με τους Έλληνες συναδέλφους τους ως δείγμα της αφοσίωσης μας στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην άμυνα της περιοχής. Συμμεριζόμαστε αυτή τη δέσμευση της Ελλάδας και όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ που συνεργάζονται στην άσκηση. Αντιμετωπίζουμε όλοι μας προκλήσεις, απειλές στην περιοχή όλο και περισσότερο σήμερα, αλλά βασιζόμενοι στην τεχνική αριστεία και στις κοινές αξίες μας μπορούμε να χτίσουμε αυτό το οικοδόμημα».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ στη δική του σύντομη τοποθέτηση, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «Είναι γεγονός πως το ευμετάβλητο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, καθιστά αυτή τν περιοχή ως μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη μας. Επομένως κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα μόνος του. Χρειαζόμαστε συνεργασία και συντονισμό. Και αυτό είναι αυτό ακριβώς που κάνουμε σήμερα εδώ με την άσκηση «Ηνίοχος»».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «πεποίθησή μου είναι πως οι κοινή εκπαίδευση φίλων και συμμάχων ενισχύσει την επιχειρησιακή ικανότητα όλων μας» σημειώνοντας ότι «η κοινή εκπαίδευση τόσων ημερών, προβάλλει ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητος».

Στα στατιστικά στοιχεία της ασκήσεως αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

--Συμμετέχουν επτά χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Ιταλία, ΗΑΕ) και η Αίγυπτος με την ιδιότητα του παρατηρητή.

--Συμμετέχουν 76 μαχητικά αεροσκάφη, που συγκεντρώθηκαν όλα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδος, επιχειρώντας από αυτήν, σε όλη τη διάρκεια της ασκήσεως.

--Το πρώτο πενθήμερο της ασκήσεως (Δευτέρα – Παρασκευή) αυτά τα 76 αεροσκάφη πραγματοποίησαν 1000 εξόδους, ολόκληρο το 24ωρο, πολλές φορές και τέσσερα «κύματα» ημερησίως, εναντίον «στόχων» σε ολόκληρο το FIR Αθηνών.

--Η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε άσκηση εκτός κυπριακού εδάφους και μάλιστα με ένα ελικόπτερο σε αποστολές ερεύνης – διασώσεως (SAR) και ερεύνης διασώσεως – μάχης (CSAR).

--Στην Ανδραβίδα βρέθηκαν μερικά από τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα ευρωπαϊκά EF-2000 Eurofighter, τα αμερικανικά F-15E Strike Eagle, τα γαλλικής κατασκευής Mirage 2000-5 Mk.9 των ΗΑΕ κλπ.

--Συμμετέχουν με αγαστή «συνεργασία» υπό ελληνική διοίκηση αεροπορικές δυνάμεις από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

--Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν επίσης τόσο ο Στρατός Ξηράς (άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «Πολύφημος»), όσο και το Πολεμικό Ναυτικό (ασκήσεις «Αστραπή 3/18» και «Ορμή 2/18» του Στόλου) συνδυάζοντας έτσι δυνάμεις, και επιτυγχάνοντας σημαντικές οικονομίες από τη συνεκπαίδευση αυτή.