Η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα, ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, αποτέλεσε την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για το σημερινό διπλό εορτασμό, τόσο της εθνικής παλιγγενεσίας της επαναστάσεως του 1821, όσο και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η παρουσία εθνοφυλάκων από κάθε σημείο της Ελλάδος, οι ευσταλείς Εύζωνες, η δυναμική και εντυπωσιακή εμφάνιση του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων (των πεζοναυτών του 575 ΤΠΝ, των αλεξιπτωτιστών της 2ας ΜΑΛ με τις νέες «ψηφιακές» στολές παραλλαγής) και της επίλεκτης 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος», που απέσπασαν το δυνατό χειροκρότημα του κόσμου

Εντυπωσίασαν επίσης οι μαθητές όλων των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με την παρθενική εμφάνιση σε παρέλαση στην Αθήνα της νέας – ενιαίας – Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας – αλλά και των υποβρύχιων καταστροφέων της ΔΥΚ του ΠΝ. Όπως πάντα εντυπωσίασαν και τα άρματα μάχης, με το επετειακά βαμμένο Leopard-1A5, ακολουθούμενο από τα υπερσύγχρονα Leopard-2A6HEL.
Ξεχωριστό κομμάτι της παρελάσεις ήταν τα πτητικά μέσα, με τρεις τετράδες F-16C Block.52+ της 343 Μοίρας, τα εκσυγχρονισμένα F-4E της 338 Μοίρας και τα Mirage 2000-5 της 331 ΜΠΚ της ΠΑ, μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ και επιθετικά AH-64A+ Apache του 1ου ΤΕΕΠ και AH-64DHA Longbow Apache του 4ου ΤΕΕΠ και UH-1H Huey του 2ου ΤΕΑΣ, όλα της 1ης ΤΑΞΑΣ, καθώς και τα ελικόπτερα AB-212 και S-70B Aegean Hawk της νεοσυκροτηθείσας Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού. και η γιορτινή ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά την προσέλευση του προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο των αναπήρων πολέμου σε ένδειξη σεβασμού και για την ανταλλαγή ευχων με την ευκαιρία του σημερινού διπλού εορτασμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση για το άρτιο και άψογο της παρελάσεως και ακολούθως πήγε κοντά στους αναπήρους πολέμους με τους οποίους αντάλλαξε ευχές.

Τη στρατιωτική παρέλαση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, ο νέος Κύπριος ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, εκ μέρους της ΝΔ ο αντιπρόεδρος Κ.Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι κομμάτων, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη διπλωματικών αποστολών και άλλοι επίσημοι.
Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για το σημερινό διπλό εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Η Εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μια κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη πορεία του Έθνους των Ελλήνων. Είναι η στιγμή της γέννησης, μέσ’ από την διαχρονική εθνική μας ταυτότητα, του νεότερου ελληνικού κράτους. Κατά τούτο η εθνική μας επέτειος δείχνει, ταυτοχρόνως, τις ρίζες του κράτους μας αλλά και την αποστολή του στο μέλλον.

Όπως τεκμηριώνει αμαχήτως το ιστορικό της 25ης Μαρτίου 1821, το νεότερο ελληνικό κράτος γεννήθηκε μέσα από μια «έκρηξη» Ελευθερίας, αποδεικνύοντας, για μιαν ακόμη φορά, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι αξία υπαρξιακή: Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και να δημιουργήσουμε, αναπτύσσοντας ελεύθερα την προσωπικότητά μας.

Αυτές οι ρίζες ελευθερίας προσδιορίζουν, ως δείκτες πορείας, και την αποστολή μας στο μέλλον. Είμαστε Έθνος και Λαός της Ειρήνης, της Φιλίας και της Δημοκρατίας, που, αυτονοήτως, έχουν ως βάση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Είμαστε όμως, κατά την Ιστορική μας Κληρονομιά, Λαός και Έθνος που θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρόνια Πολλά».