Με ευρωπαϊκές επικρίσεις στην στάση της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, και αναφορά ειδικά στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ολοκληρώθηκε η σύνοδος ΕΕ και Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν μάλιστα να θέτει ως χρονικό ορίζοντα για τους δύο στρατιωτικούς και την μεθεπόμενη Κυριακή.

Όπως είπε μετά τις συναντήσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ευρωπαϊκή πλευρά ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να «επανεξετάσει» το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Γιούνκερ ανέφερε επίσης ότι είναι «απαραίτητο» να βελτιώσει η Τουρκία τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας πως αυτό είναι ουσιαστικό και για την ενταξιακή της πορεία.

«Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» σημείωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε: «Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ». Υπογράμμισε ότι «η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ».

«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.

«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον…Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.

Επίσης, η ηγεσία της ΕΕ σημείωσε και την ανησυχία της για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ανέφερε σχετικά με την Κύπρο πως «οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο».

Όσον αφορά δε τις επικρίσεις για το συριακό Αφρίν, απέρριψε την κριτική της ΕΕ, λέγοντας πως αναμένει από τις Βρυξέλλες «στήριξη και όχι επικρίσεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».