Τα χαμόγελα, έστω και παγωμένα, στη Βάρνα στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας δεν κράτησαν πολύ. Ο «Ερντογάν εξωτερικού» που έριξε τους τόνους και θυμήθηκε -ενώπιον Γιούνκερ και Τουσκ- την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, έδωσε τη θέση του στον γνωστό «Ερντογάν εσωτερικού», που δεν δίνει τίποτα αν δεν πάρει. Και αν στη Βάρνα εξασφάλισε μερικά ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες, στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Τουρκία, έβαλε στο κάδρο αυτό που πολλοί φοβόντουσαν μέχρι σήμερα: τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρήκαν άσυλο στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 σε σχέση με τους Έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη.  

«Το μεγαλείο της Δικαιοσύνης» είναι ο τίτλος στην εφημερίδα Hurriyet της 28ης Μαρτίου 2018, εφημερίδα που πλέον ελέγχει ο Ερντογάν. Το θέμα έχει να κάνει με τις επαφές του Τούρκου προέδρου στη Βάρνα στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας και φαίνεται να περιπλέκει την υπόθεση των δύο Έλληνων στρατιωτικών. 

Η εφημερίδα αναφέρεται σε διαλόγους του προέδρου με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο. Τους εξήγησα, είπε ο Ερντογάν, πως το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως οι οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται. Μού είπαν: «εσείς είστε μεγάλη χώρα, μεγάλος πρόεδρος, φροντίστε να αποφυλακιστούν οι δύο». 

Τους απάντησα: «Δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης, πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της δικαιοσύνης».

Και μετά μπήκε στην ουσία της υπόθεσης: «Βέβαια, τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο πως αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους δύο Έλληνες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία, έπειτα διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια, εμείς δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Όμως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν αφού τους το ζητήσαμε... Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτών» σημείωσε αιχμηρά.

Υπενθυμίζεται ότι για τα αιτήματα έκδοσης των οκτώ αξιωματικών υπήρξε απόφαση του Αρείου Πάγου που απορρίπτει τα αιτήματα της Άγκυρας με το σκεπτικό ότι κινδυνεύει η ζωή τους, σε περίπτωση που επιστρέψουν στη γειτονική χώρα.

Στη Σύνοδο της Βάρνας η ΕΕ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες πριν το Πάσχα. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής τους. Παράλληλα, το πρακτορείο Anadolu μετέδιδε ότι τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 5 έτη.