Επί ελληνικού εδάφους εορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Ισραήλ και αυτό δεν αποτελεί λογοπαίγνιο ή σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα, καθώς ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε επί της φρεγάτας του Στόλου «ΨΑΡΑ», που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Χάϊφα! Και είναι γνωστό τοις πάσιν ότι συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο και δη το Δημόσιο Ναυτικό Δίκαιο, τα πολεμικά πλοία θεωρούνται ως «προέκταση» του εδάφους της χώρας, τη σημαία της οποίας φέρουν!

Επανερχόμενοι λοιπόν στο αρχικό μας θέμα, στον εορτασμό της εθνικής επετείου της παλιγεννεσίας στο Ισραήλ επί της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», αυτός πραγματοποιήθηκε παρουσία του Μακαριοτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ΄ και των Σεβασμιότατων Πατριαρχικού Επιτρόπου Ησύχιου, Μητροπολίτη Ναζαρέτ Κυριάκου και Μητροπολίτη Ιόπης Δαμασκηνού.

Επί της προαναφερθείσης φρεγάτας του Ελληνικού Στόλου παρατέθηκε δεξίωση, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδος στο Ισραήλ, κατά την οποία παρευρέθη μεγάλος αριθμός διαπιστευμένων στο Ισραήλ Πρέσβεων, Ακολούθων Αμύνης (ΑΚΑΜ), κρατικών αξιωματούχων του Ισραήλ με επικεφαλείς τον Υφυπουργό Προστασίας Περιβάλλοντος Yaron Mazuz και τον Διευθυντή Ναυτικών Επιχειρήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων του Ισραήλ Υποναύαρχο Ido Ben-Moshe, μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Ιερουσαλήμ και αριθμό Ελλήνων, οι οποίοι κατοικούν στο Ισραήλ.

Το πλήθος των προσκεκλημένων υποδέχθηκαν στην κλίμακα της φρεγάτας ο Πρέσβης της Ελλάδος Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννη Παυλόπουλος ΠΝ, καθώς και οι κυβερνήτες της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», της πυραυλακάτου «ΡΙΤΣΟΣ» και του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», που την ημέρα εκείνη ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Χάιφα.

Τα ελληνικά πλοία βρίσκονταν στη Χάίφα, στο πλαίσιο διεξαγωγής της μεγάλης ασκήσεως “Noble Dina 2018” που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο στις θαλάσσιες περιοχές βορείως και νοτίως της Κρήτης, στην Ανατολική Μεσόγειο και στα νερά του Ισραήλ, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Μάλιστα στο πλαίσιο της εκεί παραμονής τους ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ.Θεόφιλος Γ’ δέχτηκε σε εθιμοτυπικού χαρακτήρος επίσκεψη τους κυβερνήτες των σκαφών στην αίθουσα του Πατριαρχικού Θρόνου.

Η άσκηση ολοκληρώνεται τυπικώς αύριο και ήδη βρίσκεται στη Χάϊφα ο Υπαρχηγός του Αρχηγείου Στόλου Υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, για να παραστεί στην κρίσιμη και πιο ενδιαφέρουσα φάση της αποενημερώσεως της ασκήσεως.

Λ.Σ.Μ.