Ολοκληρώθηκε το διήμερο 26 και 27 Μαρτίου η επίσκεψη του Υπασπιστή Διοικήσεως της «Διοικήσεως Εκπαιδεύσεως και Δόγματος» (TRADOC) του Στρατού των ΗΠΑ, Αρχιλοχία Διοικήσεως David S. Davenport. Ο Αρχιλοχίας Διοικήσεως, είναι ο ανώτερος υπαξιωματικός και επικεφαλής όλων των συναδέλφων του υπαξιωματικών στην προαναφερθείσα (σημαντικότατη) Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού.

Ο Αμερικανός Αρχιλοχίας Διοικήσεως της TRADOC στη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Ελλάδα είχε και μία εθιμοτυπικού χαρακτήρος συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς και με τον Υπασπιστή Διοικήσεως του ΓΕΣ, Ανθυπασπιστή (ΔΒ) Λουκά Τσιαμαντά.

Το πρόγραμμα περιέλαβε επίσης επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, όπου του έγινε ενημέρωση για το έργο της Σχολής, τους κύκλους στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαιδεύσεως και έγιναν συζητήσεις για αμοιβαία συνεργασία σε επίπεδο υπαξιωματικών, με συνεκπαιδεύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ακολούθησε ομιλία του προς το προσωπικό και τους σπουδαστές της ΣΜΥ για το έργο που επιτελεί η TRADOC, την οργάνωση της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως των υπαξιωματικών των ΗΠΑ και τόνισε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το σύγχρονο υπαξιωματικό, ενώ συναντήθηκε και με σπουδαστές της Σχολής, με τους οποίους συνομίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Τέλος, ο Αμερικανός στρατιωτικός δήλωσε εντυπωσιασμένος από την επίσκεψή του στη Σχολή, εξαίροντας το επίπεδο των σπουδαστών της και τονίζοντας το σημαντικό έργο που η Σχολή επιτελεί. Βεβαίως τα συστήματα εισαγωγής και επιλογής υπαξιωματικών στους δύο στρατούς είναι τελείως διαφορετικά, ενώ η δική μας σχολή υπερτερεί αναμφιβόλως στο εξαιρετικό σύστημα επιλογής, όπου μέσω των πανελληνίων εξετάσεων επιλέγονται οι άριστοι από πλευράς γραμματικών γνώσεων, ενώ αντίθετα στον αμερικανικό στρατό επιλέγονται μέσα από την – ας την ονομάσουμε έτσι – «παραγωγική διαδικασία» - καθώς αυτοί αναδεικνύονται μέσα από την εξέλιξη της κατατάξεως των απλών στρατιωτών στα 18-20 του και της εν συνεχεία αναδείξεώς τους σε βαθμοφόρους «επί του πεδίου», για να ακολουθήσουν και τα διάφορα επιμορφωτικά σχολεία ανά βαθμό.