Ερευνα σε 15 δικηγόρους για λόγους «εθνικής ασφαλείας»
ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικές αρχές ψάχνουν για «διασυνδέσεις» και «ύποπτες συνεννοήσεις» με Τούρκους που κατηγορούνται για το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.
Ερευνα σε βάρος τουλάχιστον 15 δικηγόρων από όλη τη Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη κ.λπ.) πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ. και οι δικαστικές αρχές για «διασυνδέσεις» και «ύποπτες συνεννοήσεις» με τούρκους στρατιωτικούς, και όχι μόνο, που έφυγαν μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και με μετανάστες που προέρχονται από τη γειτονική χώρα.
Η έρευνα αυτή, Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, ξεκίνησε αρχικά από την Εισαγγελία Εφετών Θράκης με επίκληση λόγων «εθνικής ασφαλείας» και επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει ήδη ανάμειξη και της ΕΛ.ΑΣ.
Και όλα αυτά εν μέσω της έντασης στα ελληνοτουρκικά θέματα με τη μη έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών και, τις τελευταίες εβδομάδες, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Με δικηγόρους να εκφράζουν τις απορίες τους για «τον στόχο αυτής της έρευνας, σε βάρος πολλών δικηγόρων, χωρίς προηγούμενο». Εκφράζοντας παράλληλα ερωτήματα για την άγνωστη, πολιτική ή διπλωματική, χρήση που μπορεί να έχει αυτή η έρευνα. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι από τους ελεγχόμενους δικηγόρους (στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας) ανέφεραν πως υπάρχουν «διαρκώς παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία». Κάτι που πιθανολογείται ότι θα προκαλέσει νέα δικαστική έρευνα για τα τεκταινόμενα στα ελληνοτουρκικά σύνορα...
Η επιστολή από ιδιώτη
Ως έναυσμα λοιπόν της συγκεκριμένης δικαστικής έρευνας εμφανίζεται μυστηριώδης επιστολή που φαίνεται να είχε σταλεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 από κάποιον ιδιώτη. Με άγνωστα τα περισσότερα προσωπικά στοιχεία του αλλά και τα κίνητρα της ενέργειάς του.
Στην επιστολή αυτή ο ιδιώτης μνημόνευε τις σχέσεις ελλήνων νομικών και τούρκων πελατών που είχαν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Με διατύπωση υπονοιών ότι υπήρχε μεθοδική αρωγή τούρκων πραξικοπηματιών ή και άλλων μεταναστών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εισόδου στη χώρα μας. Με την αιχμή ότι ίσως αυτή η νομική εκπροσώπηση μπορεί να αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων της χώρας ή να έχει χαρακτηριστικά «υποβοήθησης διακινητών λαθρομεταναστών» και ποινική διάσταση!
Ωστόσο στην έρευνα της πρώτης φάσης, εντύπωση προκαλεί ότι οι δικαστικοί λειτουργοί εστίαζαν το ενδιαφέρον τους σε περιπτώσεις νομικής εκπροσώπησης τούρκων αιτούντων άσυλο κ.λπ. που έχουν γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε χρόνο δηλαδή μεταγενέστερο της σύνταξης της επιστολής που αποτέλεσε το έναυσμα της δικαστικής έρευνας.