Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είχε χτες Μ. Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επικοινώνησε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο από την Άγκυρα με αφορμή την επίσκεψή του στην Τουρκική Δημοκρατία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον πρόεδρο Πούτιν για την νίκη του στις πρόσφατες εκλογές.

Επίσης, τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του υπέρ της ενότητας της Ορθοδοξίας, για την Κανονική άδεια που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να χτιστεί παρεκκλήσιον του Αγίου Ανδρέου στον περίβολο της πρεσβείας της χώρας του στην Άγκυρα, καθώς και για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε κατά τις δύο επισκέψεις του στο Άγιον Όρος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον σεβασμό του ρωσικού λαού προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως αφότου ο Πρίγκηπας Βλαδίμηρος και ο λαός του έλαβαν από αυτήν το Χριστιανικό βάπτισμα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε ο Πρόεδρος, γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας. Ακόμα, ο κ. Πούτιν μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον αδελφικό χαιρετισμό του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου και την ετοιμότητά του Μακαριωτάτου για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών. Τέλος, ευχήθηκε στον Παναγιώτατο ευφρόσυνο Άγιον Πάσχα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντευχήθηκε στον πρόεδρο Πούτιν και στον ρωσικό λαό Καλή Ανάσταση, εξέφρασε δε τα συλλυπητήριά του για το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο Κεμέροβο της Σιβηρίας. Στη συνέχεια, επανέλαβε τα συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη του προέδρου και για την στήριξη που παρέχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και υπογράμμισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον εκ της θέσεώς του συντονιστικό του ρόλο υπέρ της πανορθοδόξου ενότητος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Πατριαρχείο φροντίζει, σύμφωνα με την Κανονική και ποιμαντική του ευθύνη, για την ικανοποίηση των πνευματικών και θρησκευτικών αναγκών και των ρωσικής καταγωγής Ορθοδόξων πιστών, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν, αφού ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του για τη συνεχή υποστήριξη της ενότητας του ορθοδόξου κόσμου.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν, κατά την εγκάρδια συνομιλία τους, και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι, σε άλλη επίσκεψή του στην Τουρκία, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.