Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω φαίνεται πως κάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αφού μετά τον κεραυνό εν αιθρία του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου ο οποίος μιλώντας από την ακριτική Ικαρία προς τους τοπικούς Εθνοφύλακες ανακοίνωσε ότι «εντός των προσεχών ημερών» θα ενισχυθούν ο Έβρος και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με 7000 στρατιωτικούς, έρχεται σήμερα το ίδιο το ΥΠΕΘΑ με «διαρροή» από «πηγές» του προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων να διαψεύσει ουσιαστικώς τον ίδιο τον υπουργό του.

«Πηγές του Υπουργείου Άμυνας σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, αναφέρουν ότι η όποια μεταφορά προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η αλλαγή του τρόπου κατάταξης νεοσυλλέκτων που ήδη εφαρμόζεται από τη 2018 Β ΕΣΣΟ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΑΠΕ.

Έτσι επανέρχεται η…ηρεμία στο στράτευμα καθώς όλοι έψαχναν από χθες να βρουν που υπάρχουν διαθέσιμοι 7000 μόνιμα στελέχη και στρατιώτες θητείας, για να μετατεθούν στον Έβρο και στα νησιά «εντός των προσεχών ημερών, ενώ παράλληλα ο ΥΕΘΑ είχε ανακοινώσει και την μετατροπή της ΑΣΔΕΝ που είναι υπεύθυνη για την άμυνα όλων των νησιών του Αιγαίου, σε «Στρατηγείο Αρχιπελάγους».

Κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή του θέματος, γιατί ασφαλώς αυτό δεν είναι καινούργιο αλλά εντάσσεται όντως στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται εδώ και ένα χρόνο από το ΓΕΕΘΑ, αξίζουν να σημειωθούν τα εξής:

Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ως πρόταση της στρατιωτικής ηγεσίας αυτών, προς την αντίστοιχη πολιτική είναι μια διαρκής και «ζωντανή» προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το μακρινό 2002, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, όταν ο τότε αρμόδιος Ταξίαρχος Καράμπελλας, ο μετέπειτα Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, είχε παρουσιάσει τα πρώτα στοιχεία της προς τους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ στρατιωτικούς συντάκτες.

Από τότε πέρασαν πλήθος κυβερνήσεις και περισσότεροι ΥΕΘΑ, αλλά αυτή η περίφημη «αναδιοργάνωση» των ΕΔ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί πλήρως, αφού πάντα προκύπτουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες που θα τους φύγουν άχρηστα στρατόπεδα και μονάδες, με αποτέλεσμα όλες οι κυβερνήσεις να κάνουν πίσω αναλογιζόμενες το λεγόμενο «πολιτικό κόστος», που – δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις – υπάρχει ΜΟΝΟ στην Ελλάδα.

Από το 2002, στο 2018 οι προτάσεις των ΕΔ, δια του ΓΕΕΘΑ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, στοχεύουν στην κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων, στην περαιτέρω αύξηση του επιπέδου ετοιμότητος, καθώς και στη μείωση του κόστους συντηρήσεως των μονάδων, σημαντικότατος παράγων στην Ελλάδα των Μνημονίων, εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό τη σύμπτυξη μονάδων που εξελίσσεται σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων.

Το όλο θέμα «κολλάει» για άλλη μία φορά στις τοπικές κοινωνίες (τι παράξενο)! Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργανώσεως έχει γίνει γνωστό ότι η ΑΣΔΕΝ αναβαθμίζεται σε «Διοίκηση Αρχιπελάγους», με διακλαδικό επιτελείο και διοικητή κυρίως από το Στρατό Ξηράς, και τον επιχειρησιακό έλεγχο να ανήκει στο ΓΕΕΘΑ.

Στις 20 Ιανουαρίου 2018, ο τότε ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση των ΕΔ και στην ανάγκη κλεισίματος στρατοπέδων κλπ, είχε σημειώσει ότι «στόχος μας είναι να δυναμώσουμε στα νησιά, στον Έβρο και τις παραμεθόριες περιοχές την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα».

Ο ίδιος επίσης, σε άλλη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA 9,89 και απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της απομάκρυνσης στρατοπέδων από τις πόλεις που βρίσκονται σήμερα, είχε σημειώσει ότι: «Δεν μπορεί και να εξαρτάται η τοπική οικονομία από την ύπαρξη ενός στρατοπέδου», επαναλαμβάνοντας ότι «όπου απομακρυνθεί ένα στρατόπεδο θα δημιουργήσουμε αντισταθμιστικά ωφελήματα για την περιοχή είτε εμείς ως ΥΠΕΘΑ είτε στο σύνολο σαν κυβέρνηση». Είχε τονίσει μάλιστα ότι με τη νέα διάταξη που θα προβλέπεται από την αναδιοργάνωση θα ενισχυθούν σε επίπεδο λειτουργικότητος, κυρίως τα σύνορα, καθώς οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες θα παρουσιάζονται, αντί στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), σε βασικούς σχηματισμούς όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου, κατά κύριο λόγο, στα νησιά, τον Έβρο, όλη τη Θράκη και την παραμεθόριο περιοχή της Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα και καθώς το σύστημα αυτό του νέου τρόπου κατατάξεως των νεοσυλλέκτων οπλιτών ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο του 2018, με την 2018Β’ΕΣΣΟ, στις 13 και 14 Μαρτίου ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) θητείας της ζώνης ευθύνης των Δ’ και Γ΄ Σωμάτων Στρατού, της 30ης Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας Πεζικού (30 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ) στο Διδυμότειχο και των 8ης και 9ης Μηχανοποιημένων Ταξιαρχιών, στα Ιωάννινα και Γρεβενά αντιστοίχως.

Έτσι λοιπόν στο προαναφερθέν οργανωμένο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις των 7.000 στρατιωτικών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όχι «εντός των προσεχών ημερών» και υπό μορφή εκτάκτου ενισχύσεως, όπου νοήθηκε από τις χθεσινές εξαγγελίες του ΥΕΘΑ στην Ικαρία.