Έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο η πτώση του μαχητικού αεροσκάφους, με νεκρό τον χειριστή Γιώργο Μπαλταδώρο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την πτώση του Μιράζ 2000-5 είναι πολλά και ήδη ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναζητούν τα αίτια.  

Ήδη, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, έχει συσταθεί επιτροπή η οποία ερευνά τα αίτια της πτώσης του Mirage 2000 -5 σε απόσταση 9 ν.μ. βορειοανατολικά της Σκύρου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσοχή των ειδικών στρέφεται στο γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κίνδύνου και ο άτυχος σμηναγός δεν συνομίλησε με τον χειριστή του δεύτερου Mirage. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσων ετών ήταν το αεροσκάφος που κατέπεσε σήμερα, ωστόσο η ΕΡΤ μετέδιδε νωρίτερα ότι δεν ήταν πολύ γερασμένο.

Έμπειροι στρατιωτικοί και αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι πιθανώς ο πιλότος έπαθε vertigo δηλαδή απώλεια προσανατολισμού και απώλεια αίσθησης του ορίζοντα (δηλαδή, πού είναι ο ουρανός και πού η θάλασσα) κάτι που συμβαίνει συχνά στους πιλότους μαχητικών, ιδίως όταν υφίστανται πιέσεις πολλών G κατά τη διάρκεια επίπονων εναέριων ελιγμών.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι στην περιοχή επικρατούσε άπνοια, θολούρα κα υγρασία. 

Δήμαρχος Σκύρου: Αυτή είναι η πιθανότερη αιτία της πτώσης του Mirage

Με τη διοίκηση της Σμηναρχίας επικοινώνησε ο δήμαρχος Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, όταν έγινε γνωστή η πτώση του Mirage 2000-5 στα ανοιχτά του νησιού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 FM, η πτώση του αεροσκάφους ενδεχομένως να οφείλεται στη χαμηλή νέφωση, κατά την οποία είναι δυνατόν να υπήρξε εσφαλμένη εκτίμηση του χειριστή Γιώργου Μπαλταδώρου για την επιφάνεια της θάλασσας και τον ορίζοντα.

Όπως σημείωσε με έμφαση ο δήμαρχος, αυτή είναι μια πρώτη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης του αεροσκάφους.

Κουβέλης: Δεν υπήρξε αναχαίτιση, τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν ήδη φύγει

Αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές Αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία. Έτσι, επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και, 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος. Συνεχίζονται οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο. Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο».