Στον εντοπισμό του καταγραφέα πτήσης που περιέχει και τα στοιχεία πτήσης του Μιράζ 2000-5 επικεντρώνονται οι έρευνες για την εξακρίβωση των συνθηκών και αιτίων της συντριβής του αεροσκάφους, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Στην περιοχή βρίσκονται τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συλλέγουν στοιχεία, όπως επίσης και τα εξειδικευμένα σε θέματα καταδύσεων σε μεγάλα βάθη, στελέχη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστηρίζουν το έργο της.

Ανάμεσα στις αποστολές της ΚΟΣΥΘΕ είναι και η ανέλκυση αεροσκαφών από το βυθό.

Βίντεο ντοκουμέντο

Την ώρα που οι έρευνες στο σημείο της συντριβής του μοιραίου Mirage 2000-5 συνεχίζονται για τον εντοπισμό του καταγραφέα πτήσης, στη διάθεση της επιτροπής διερεύνησης βρίσκεται ήδη ένα ντοκουμέντο στο οποίο καταγράφονται μερικές από τις τελευταίες σκηνές της τραγωδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το onalert.gr, πρόκειται για την καταγραφή της πτήσης του σχηματισμού των μαχητικών αεροσκαφών, που έχει γίνει από την κάμερα του δεύτερου Mirage Mirage 2000 – 5, έχει καταγράψει όλη την πτήση και αποτελεί βασικό στοιχείο των εν εξελίξει ερευνών

Tην ίδια στιγμή, μέσα σε κλίμα θλίψης και βαθιάς συγκίνησης θα τελεστεί το Σάββατο η κηδεία του ήρωα πιλότου.

H κηδεία του άτυχου 34χρονου θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Στο μεταξύ, συγκλονιστικά είναι τα όσα βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας για τα τελευταία λόγια της συζύγου του Γιώργου Μπαλταδώρου, πριν αυτός μπει στο αεροπλάνο και απογειωθεί από την Τανάγρα με προορισμό την Σκύρο.

«Σ’αγαπάμε, να προσέχεις, ο θεός μαζί σου» φαίνεται να ήταν τα λόγια που μπόρεσε να πει για τελευταία φορά πρόσωπο με πρόσωπο με τον σύζυγό της, σύμφωνα και με τα όσα αποκάλυψε η εκπομπή Live News στο κανάλι «Ε» με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Ο Έλληνας πιλότος δεν πέρασε τις γιορτές στο σπίτι του, αφού βρισκόταν στην Σκύρο. Θα επέστρεφε την Παρασκευή (13.04.2018), ωστόσο η τραγωδία τον «πρόλαβε».

Όπως δήλωσε στην εκπομπή ο πνευματικός της οικογένειας, η σύζυγος του πιλότου του τηλεφώνησε λίγο μετά τις 13:οο ταραγμένη και του είπε πως ένα μαχητικό αεροσκάφος έχει πέσει.

«Επί 3 ώρες της κρατούσα το χέρι και την παρηγορούσα» δήλωσε

Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια του σμηναγού Μπαλταδώρου

Ανατριχιαστικός είναι ο τελευταίος διάλογος του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου με τον πιλότο του δεύτερου Mirage 2000-5, που συμμετείχε στη διαδικασία αναχαίτισης των τουρκικών F-16 στο Αιγαίο.

Ο πιλότος του δεύτερου Mirage 2000-5, που σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς όπως είπε δεν ακολούθησε την πορεία του Γιώργου Μπαλταδώρου, περιέγραψε σοκαρισμένος στους συναδέλφους του, τι του είπε ο αδικοχαμένος σμηναγός

«Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη» του είπε ο 34χρονος Σμηναγός που ήταν ο αρχηγός του σχηματισμού.

Ο δεύτερος πιλότος του απάντησε: «Βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». Ήταν η τελευταία τους συνομιλία. Μετά, έχασε την επαφή με το Μιράζ του άτυχου Σμηναγού. Η απόφασή του να κάνει ανάβαση ήταν εκείνη που, την τελευταία στιγμή, του έσωσε τη ζωή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συναδέλφων τους, όταν πήραν εντολή να επιστρέψουν στη Σκύρο, μετά την αναγνώριση και αναχαίτιση στο Βόρειο Αιγαίο, τα δύο μονοθέσια Μιράζ της 331 Μοίρας Παντός Καιρού πετούσαν σε χαμηλό ύψος, περίπου 3.000 πόδια, κινούμενα σχεδόν σε ευθεία γραμμή από τη Λέσβο προς το αεροδρόμιο διασποράς. Προσεγγίζοντας τη βάση τους, τα δύο Μιράζ 2000-5 άρχισαν να κατεβαίνουν για να μπουν στην τελική διαδικασία της προσγείωσης.

Ωστόσο, στην περιοχή επικρατούσε χαμηλή νέφωση και πολύ υγρασία προκαλώντας προφανώς «τύφλωση». Σύννεφα μαζί με υγρασία και θολούρα δημιουργούν μια κατάσταση πολύ περιορισμένης ορατότητας.

Ο Σμηναγός Μπαλταδώρος έδωσε εντολή να κατεβούν χαμηλά, κάτω από τα σύννεφα. Κατεβαίνοντας, είχαν να αντιμετωπίσουν την πυκνή χαμηλή νέφωση, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει προκαλέσει στους πιλότους παραισθήσεις ή και απώλεια προσανατολισμού.

Στο μεταξύ, τα αναπάντητα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την πτώση του Μιράζ 2000-5 είναι πολλά και ήδη ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναζητούν τα αίτια.  

Ήδη όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, έχει συσταθεί επιτροπή η οποία ερευνά τα αίτια της πτώσης του Mirage 2000 -5.

Θρήνος στο σπίτι του άτυχου Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου

Βουβός θρήνος. Ανείπωτος πόνος. Βαρύ πένθος. Στο σπίτι του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου ξημέρωσε μια μαύρη μέρα, η 13 του Απρίλη.

Η σύζυγός του και τα δύο του παιδιά ξύπνησαν έχοντας στο νου και στην καρδιά τους τη μεγάλη απώλεια του ήρωα πατέρα τους. Ο θρήνος και το πένθος στο σπίτι του Γιώργου Μπαλταδώρου είναι το κύριο συναίσθημα που επικρατεί από το πρωί, με τους στενούς συγγενείς της οικογένειας να βρίσκονται στο πλευρό της συζύγου και των δύο ανήλικων παιδιών του.

Δεκάδες συγγενείς και φίλοι κατέκλυσαν το σπίτι του αδικοχαμένου πιλότου

Από το πρωί, δεκάδες συγγενείς και φίλοι έχουν κατακλύσει το σπίτι του αδικοχαμένου πιλότου στην Πετρούπολη, προκειμένου να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του και να βρεθούν στο πλευρό της συζύγου και των δύο ανήλικων παιδιών του.

Ο πόνος για την οικογένεια και τους συναδέλφους του άτυχου πιλότου είναι αβάσταχτος, με την σύζυγό του να είναι συντετριμμένη. Τις επόμενες ώρες, μάλιστα, αναμένεται να φτάσουν από την Καρδίτσα, ο πατέρας και ο αδελφός του.

Περί τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης έφτασε στο σπίτι του Σμηναγού στην Πετρούπολη ο μοίραρχος της 331 ΜΠΚ για να ανακοινώσει το θάνατό του στην οικογένειά του.

Το σπίτι της οικογένειας επισκέφθηκε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, (Ι) Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του και τη θλίψη του για το γεγονός του θανάτου του 34χρονου Σμηναγού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι – στο μπαλκόνι του οποίου κυματίζει η ελληνική σημαία – παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ανοιχτό.

«Άριστος αεροπόρος, άριστος αξιωματικός, άριστος συνάδελφος, άριστος φίλος… Άριστος ανάμεσα σε άριστους. Και έτσι έφυγες. Καλό σου ταξίδι, φίλε». Με αυτή την ανάρτηση στο Facebook και μία φωτογραφία με την ελληνική σημαία πλάι σε μια μαύρη κορδέλα πένθους αποχαιρέτισε τον Γιώργο Μπαλταδώρο ένας από τους συναδέλφους του στην Πολεμική Αεροπορία.

Με εντολή ΥΕΘΑ, έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις «για τον ήρωα που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος» όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

«Βυθίστηκε» στο πένθος η Καρδίτσα με την απώλεια του σμηναγού

Βαθιά θλίψη και οδύνη σκόρπισε το μεσημέρι της Πέμπτης στη μικρή κοινωνία του Μορφοβουνίου Καρδίτσας, η είδηση του θανάτου του σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου, κυβερνήτη του αεροσκάφους που κατέπεσε βορειοανατολικά της Σκύρου.

Ο κυβερνήτης του μονοθέσιου αεροσκάφους M2000-5 της 114ΠΜ/331ΜΠΚ καταγόταν από το μικρό χωριό της Καρδίτσας, το οποίο βυθίστηκε στο πένθος από τον απρόσμενο χαμό του.

Απαρηγόρητοι οι γονείς και ο αδελφός του 34χρονου κυβερνήτη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο άνθρωπός τους δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν το άσχημο παιχνίδι της μοίρας που χτύπησε την οικογένεια και τον δικό τους Γιώργο.

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για έναν έμπειρο κυβερνήτη, έναν φιλότιμο και γελαστό νέο, που διακρινόταν για την αγάπη του για τα αεροπλάνα και την Πολεμική Αεροπορία.

 Η Βουλή «υιοθετεί» τα παιδιά του ήρωα πιλότου

Η Βουλή θα προχωρήσει άμεσα στη στήριξη της οικογένειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, του ήρωα πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε, πριν προσγειωθεί, εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, προβαίνοντας στην «υιοθεσία» των ανήλικων παιδιών του.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εκφράζοντας έμπρακτα τη θλίψη του για την αδόκητη απώλεια του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, και ακολουθώντας την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, η οποία προβλέπει την «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος, ανακοινώνει ότι η Βουλή άμεσα θα προχωρήσει στη στήριξη της οικογένειας του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου προβαίνοντας στην «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων του εκλιπόντος».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης πρότεινε να «υιοθετήσει» η Βουλή τα ανήλικα παιδιά του Γιώργου Μπαλταδώρου και να χορηγηθεί και τιμητική σύνταξη στη σύζυγό του.

Τι σημαίνει «υιοθεσία» από τη Βουλή

Τα παιδιά του άτυχου σμηναγού θα έχουν την πλήρη κάλυψη των εξόδων του μέχρι να φτάσουν 25 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, η Βουλή θα καταβάλλει κάθε χρόνο ένα ποσό για τα ανήλικα τέκνα, μέχρι την ενηλικίωσή τους, και αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το ποσό έχει καθοριστεί στις 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δύο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα.

Αυτό σημαίνει ότι τα δύο παιδιά του Γιώργου Μπαλταδώρου θα λαμβάνουν 18.000 ευρώ ως ελάχιστη ανταπόδοση της προσφοράς του πατέρας τους στην πατρίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 η Ολομέλεια της Βουλής είχε κάνει δεκτή την εισήγηση του τότε προέδρου, Φίλιππου Πετσάλνικου, να «υιοθετήσει» η Βουλή όλα τα ανήλικα παιδιά των πιλότων των αεροσκαφών που έχασαν τη ζωή τους, την ώρα του καθήκοντος, από το 1996 (Ίμια) και εντεύθεν.

Εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν 29 επιπλέον ανήλικα παιδιά, πέραν των ανηλίκων τέκνων του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη και του Ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη για τα οποία η Βουλή έχει λάβει ομόφωνη απόφαση στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, όπως και του υποσμηναγού Νικολάου Παρούση και του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη με προγενέστερες αποφάσεις της Βουλής.