Έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο η πτώση του μαχητικού αεροσκάφους, με νεκρό τον χειριστή Γιώργο Μπαλταδώρο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την πτώση του Μιράζ 2000-5 είναι πολλά και ήδη ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναζητούν τα αίτια.  

Ήδη όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, έχει συσταθεί επιτροπή η οποία ερευνά τα αίτια της πτώσης του Mirage 2000 -5 σε απόσταση 9 ν.μ βορειοανατολικά της Σκύρου.

Βαρύ πένθος για τον σμηναγό

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τον θάνατο του 34χρονου σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε χθες το μεσημέρι εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσοχή των ειδικών στρέφεται στο γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κίνδύνου και ο άτυχος σμηναγός δεν συνομίλησε με τον χειριστή του δεύτερου Mirage. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσων ετών ήταν το αεροσκάφος που κατέπεσε σήμερα, ωστόσο, η ΕΡΤ μετέδιδε νωρίτερα ότι δεν ήταν πολύ γερασμένο.

Έμπειροι στρατιωτικοί και αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι πιθανώς ο πιλότος έπαθε "vertigo" δηλαδή απώλεια προσανατολισμού και απώλεια αίσθησης του ορίζοντα (δηλαδή, πού είναι ο ουρανός και πού η θάλασσα) κάτι που συμβαίνει συχνά στους πιλότους μαχητικών, ιδίως όταν υφίστανται πιέσεις πολλών G κατά την διάρκεια επίπονων εναέριων ελιγμών.

Αερομαχία με τα τουρκικά μαχητικά, δεν υπήρξε. Δεν έγινε καν η διαδικασία της αναγνώρισης και της εικονικής αναχαίτισης των τουρκικών F-16, αφού οι πιλότοι τους απέφυγαν να διασταυρωθούν με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής. Επιστρέφοντας στη Σκύρο, τα δύο μονοθέσια Mirage της 331 Μοίρας Παντός Καιρού πετούσαν σε χαμηλό ύψος, περίπου 3.000 πόδια, κινούμενα σχεδόν σε ευθεία γραμμή από τη Λέσβο προς το αεροδρόμιο διασποράς.

Προσεγγίζοντας τη βάση τους, τα δύο Mirage 2000-5 άρχισαν να κατεβαίνουν για να μπουν στην τελική διαδικασία της προσγείωσης. Φαινομενικά οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές: επικρατούσαν ασθενείς, βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 2 μποφόρ και η θερμοκρασία εδάφους ήταν 16 βαθμοί Κελσίου.

Ωστόσο, στην περιοχή επικρατούσε χαμηλή νέφωση. Από την ανασύνθεση των τελευταίων λεπτών πριν τη συντριβή του Mirage που πιλοτάριζε ο σμηναγός Μπαλταδώρος, προκύπτει ότι την ώρα που τα δύο μαχητικά κατέβαιναν, αντιμετώπισαν σύννεφα μαζί με υγρασία και θολούρα, μία μικτή κατάσταση που περιόριζε πολύ την ορατότητα.

Τότε ο σμηναγός Μπαλταδώρος, ως αρχηγός του σχηματισμού, έδωσε εντολή να κατεβούν χαμηλά, κάτω από τα σύννεφα. Κατεβαίνοντας, είχαν να αντιμετωπίσουν την πυκνή χαμηλή νέφωση, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει προκαλέσει στους πιλότους παραισθήσεις ή και απώλεια προσανατολισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή στη διαδικασία της καθόδου, το δεύτερο Mirage του σχηματισμού έχασε την επαφή με το μαχητικό του σμηναγού Μπαλταδώρου. Εκείνη τη στιγμή ο δεύτερος πιλότος, λειτουργώντας όπως προβλέπουν οι κανονισμοί σε περίπτωση απώλειας επικοινωνίας με το άλλο μαχητικό του ζεύγους, τράβηξε το πηδάλιο για να ανέβει ψηλά ελπίζοντας ότι θα ανακτήσει οπτική επαφή και επικοινωνία με το Mirage του 34χρονου πιλότου που χάθηκε. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως τη στιγμή που ο δεύτερος πιλότος του ανασχηματισμού τράβηξε το πηδάλιο για να ανέβει ψηλά, βρισκόταν σε ύψος 500 ποδών… Η απαγκίστρωση του δεύτερου Mirage, δηλαδή η έναρξη εκ νέου της ανοδικής πορείας, έγινε όταν το δεύτερο μαχητικό βρισκόταν σε ύψος μόλις 200 πόδια -περίπου 70 μέτρα- από την επιφάνεια της θάλασσας. Και αυτό διότι ένα μαχητικό που βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας καθόδου, δεν ανακτά ύψος αμέσως μόλις ο χειριστής τραβήξει για να ανέβει. 

Βίντεο ντοκουμέντο: Ο ήρωας πιλότος περιγράφει τις στιγμές ενός συναγερμού

Στην εκπομπή «Αρετή και Τόλμη» της ΕΡΤ είχε εμφανιστεί ο ήρωας πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος ο οποίος έπεσε νεκρός το μεσημέρι της Πέμπτης στο Αιγαίο, βορειοανατολικά της Σκύρου, μετά από επιχείρηση αναχαίτισης και κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στη σμηναρχία της Σκύρου.

Στο συγκινητικό βίντεο ο 34χρονος σμηναγός περιγράφει όσα εκτυλίσσονται μόλις σημάνει συναγερμός σε μία Πτέρυγα Μάχης και ζεύγη ελληνικών μαχητικών πρέπει να απογειωθούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο:

Δήμαρχος Σκύρου: Αυτή είναι η πιθανότερη αιτία της πτώσης του Mirage

Με την Διοίκηση της Σμηναρχίας επικοινώνησε ο Δήμαρχος Σκύρου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, όταν έγινε γνωστή η πτώση του Mirage 2000-5 στα ανοιχτά του νησιού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΘΕΜΑ 104,6", η πτώση του αεροσκάφους ενδεχομένως να οφείλεται στη χαμηλή νέφωση, κατά την οποία είναι δυνατόν να υπήρξε εσφαλμένη εκτίμηση του χειριστή, Γιώργου Μπαλταδώρου, για την επιφάνεια της θάλασσας και τον ορίζοντα.

Όπως σημείωσε με έμφαση ο Δήμαρχος, αυτή είναι μια πρώτη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης του αεροσκάφους.

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας εξέφρασε την οδύνη της για τον θάνατο του σμηναγού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την σύζυγο του αδικοχαμένου σμηναγού και τον πατέρα του και τους εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήριά του. Σε δήλωσή του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο σμηναγός έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος και διαβεβαίωσε πως «η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του».

«Χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος. Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της Π.Α.» έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα ο Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία. Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος. Συνεχίζονται οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο. Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο»

Τη θλίψη του για τον θάνατο του πιλότου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον σμηναγό της πολεμικής μας αεροπορίας που έπεσε πάνω στο καθήκον. Η πατρίδα τον τιμά. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του» δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Τα θέρμα του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου εξέφρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφέρεται πως «οι Έλληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης στην περιοχή, και με την ανοχή του ΝΑΤΟ».

«Άλλος ένας πιλότος έπεσε στο Αιγαίο υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. Τα συλλυπητήριά μου στη μεγάλη οικογένεια της πολεμικής αεροπορίας καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του. Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και την οδύνη μας για την απώλεια του πιλότου - Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος προασπιζόμενος την εθνική μας κυριαρχία. Η Πατρίδα μας του οφείλει ευγνωμοσύνη» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Τη «βαθύτατη θλίψη της για τη θυσία ακόμα ενός ήρωα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που χάθηκε στο βωμό της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» εξέφρασε και η Ένωση Κεντρώων.