Στο ετήσιο Μνημόσυνο και ακολούθως στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου-Προτομής του Αντιστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, που πραγματοποιήθηκαν στη γεννέθλιο γη του Στρατηγού Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης, παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Ο αντιστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, στις 19 Απριλίου 2017, κατά την πτώση του ελικοπτέρου γενικής χρήσεως UH-1H Huey τη μέρα εκείνη στην περιοχή. Εκτός του στρατηγού, ο οποίος κατά τη στιγμή του θανάτου του ήταν ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, μαζί του έχασαν τη ζωή τους στο ίδιο τραγικό συμβάν, ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου επιτελάρχης της Στρατιάς, ο Ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο Υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής, αμφότεροι κυβερνήτης και συγκυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου αντιστοίχως, ενώ διασώθηκε η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα, μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου της 1ης ΤΑΞΑΣ.

Εκτός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, συμμαθητής του τιμώμενου νεκρού, ενώ από πλευράς πολιτικών ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο. Κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει σχετικώς τους διοργανωτές παρόμοιων τελετών, ότι η Ελληνική Σημαία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από την ισχύουσα νομοθεσία να χρησιμοποιείται ως «κάλυμμα» σε περιπτώσεις αποκαλυπτηρίων μνημείων κλπ, στη θέση της οποίας χρησιμοποιείται ένα απλό γαλάζιο και άσπρο πανί ως κάλυμμα. Η Ελληνική Σημαία αποδίδεται στους οικείους του τιμώμενου προσώπου -και ορθώς- αργότερα, με το γνωστό τυπικό.

Λ.Σ.Μ.