Εξακριβώθηκε ύστερα από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, η δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών, με υποτιθέμενες πωλήσεις οχημάτων μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο.

Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δεκαέξι ατόμων - έξι ημεδαπών και δέκα υπηκόων Βουλγαρίας - ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 19 έως 45 ετών, καθώς και σε βάρος αγνώστων λοιπών συνεργών τους για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της πλαστογραφίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2017 έως σήμερα, οι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, διαρκή δράση και εσωτερική διάρθρωση, με σκοπό τη διάπραξη απατών σε βάρος πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης αναρτούσαν ηλεκτρονικές αγγελίες σε ιστοσελίδες και σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούσαν υποτιθέμενες πωλήσεις αυτοκινήτων, δικύκλων, μηχανημάτων έργων, γεωργικών ελκυστήρων και λοιπών οχημάτων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να προσελκύουν το ενδιαφέρον ανυποψίαστων υποψήφιων αγοραστών. Στη συνέχεια, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών έπειθαν τα θύματά τους να καταθέτουν χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για οριστικοποίηση της αγοραπωλησίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Μετά την κατάθεση των χρημάτων, διέκοπταν κάθε τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες και είτε διέγραφαν οριστικά την ηλεκτρονική αγγελία πώλησης του οχήματος, είτε άλλαζαν σ' αυτή τον αριθμό τηλεφώνου του πωλητή.

Για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες ήταν ενεργοποιημένες με στοιχεία άλλων ατόμων (ghostphones).

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους διάφορα οχήματα, κυρίως δίκυκλες μοτοσικλέτες, ως υποψήφιοι αγοραστές, δίνοντας ως αντίτιμο πλαστά-εικονικά τραπεζικά εμβάσματα για την δήθεν αγοραπωλησία. Στη συνέχεια, αναρτούσαν αγγελία για τη μεταπώληση του οχήματος στο διαδίκτυο. Σε άλλες περιπτώσεις, έστελναν ηλεκτρονικά στους υποψήφιους αγοραστές των οχημάτων υπεύθυνες δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια διοικητική Αρχή, που αφορούσαν την υποτιθέμενη διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος ή την πιστοποίηση καλής λειτουργίας αυτού από τεχνικό και οι οποίες, όπως διακριβώθηκε, ήταν πλαστές.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, εξιχνιάσθηκαν συνολικά 51 περιπτώσεις απάτης και 4 απόπειρας απάτης, καθώς και 11 περιπτώσεις πλαστογραφίας σε βάρος συνολικά 41 ατόμων. Το συνολικό χρηματικό ποσό που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται στις 82.000 ευρώ περίπου.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το αστυνομικό τμήμα Ελασσόνας, προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε άλλα παρόμοια αδικήματα ανά την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω υπόθεση συσχετίστηκε με εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η υυποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής για πανομοιότυπα αδικήματα.