Στις ΗΠΑ τοποθετήθηκε ως Βοηθός Αεροπορικός Ακόλουθος, με απόφαση του ΓΕΑ της 16ης Απριλίου 2018, ο υπασπιστής ΠΑ του Υπουργού Εθνικής Αμύνης σμήναρχος (Ι) Ν.Χ. μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του οι οποίοι τοποθετήθηκαν αντιστοίχως στις Ελληνικές πρεσβείες στο Ισραήλ και στην Ινδία.

Συμφώνως με έγκυρες πληροφορίες πρόκειται για μία τοποθέτηση που εμμέσως πλην σαφώς σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη του προγράμματος αναβαθμίσεως του στόλου των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D της Πολεμικής Αεροπορίας, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει την τελική της απάντηση ως το τέλος του τρέχοντος μηνός, καθώς και μερικά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα προγράμματα που τρέχουν (ή μπορεί να τρέξουν στο μέλλον).

Και αυτό γιατί ο μέχρι σήμερα (και για μερικούς μήνες ακόμα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες μέσω των διπλωματικών πηγών) Σμήναρχος (Ι) Χ.Ν. βρίσκεται στην παρούσα θέση του εδώ και 3,5 χρόνια, από την εποχή του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια, επομένως ήλθε η ώρα για να μετατεθεί, και το πιο σημαντικό είναι ένας εμπειρότατος πιλότος F-16 με σχεδόν 2.000 ώρες πτήσεως στο ενεργητικό του και έχει διατελέσει και Μοίραρχος στο ΣMET F-16, επομένως θεωρείται από επιχειρησιακής πλευράς για να παρακολουθήσει και να «σπρώξει» το πρόγραμμα της αναβαθμίσεως των F-16 από την Ουάσινγκτων.

Συμφώνως με τις ίδιες πηγές η τοποθέτησή του στην Ουάσινγκτων με τον τίτλο του «Βοηθού Αεροπορικού Ακολούθου», ενέχει το καθεστώς της προσωρινότητος, καθώς θα παραμείνει σε αυτήν τη θέση για τους λίγους μήνες μέχρι της ολοκληρώσεως της εκεί θητείας του νυν Αεροπορικού Ακολούθου, ο οποίος είναι εξαιρετικά έμπειρος «Μιραζάκιας» και στο διάστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την «ομαλή διαδοχή» και γνωριμία προσώπων και διαδικασιών στην αμερικανική πρωτεύουσα, ώστε εν συνεχεία να μην χαθεί ούτε στιγμή από πολύτιμο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσινγκτων υπάρχουν θέσεις Ακολούθου Αμύνης (ΑΚΑΜ) καθώς και θέσεις Στρατιωτικού, Ναυτικού και Αεροπορικού Ακολούθων. Προβλέπονται και θέσεις Βοηθών Ακολούθων των Κλάδων, αλλά συνήθως και για λόγους οικονομίας τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτονταν, και ως μας ελέχθη «έτσι και αλλιώς η συνολική διάρκεια της εκεί θητείας του είναι τριετής, όπως όλων».

Τέλος, είθισται παγίως και όλα τα χρόνια, όταν φτάνει η ώρα της μεταθέσεως των υπασπιστών των υπουργών να «εφράζουν επιθυμία», που θέλουν να μετατεθούν αμέσως μετά και αναλόγως βαθμού και εξελίξεώς τους, προτιμούς είτε θέση διοικήσεως σε μονάδα του Κλάδου τους, είτε θέση εξωτερικού. Και παγίως η επιθυμία τους ικανοποιείται, συμφώνως με άγραφο – εθιμικό – κανόνα και με την προύπόθεση βεβαίως ότι συγκεντρώνουν όλα τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα της κάθε θέσεως.

Λ.Σ.Μ.