Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη (20 και 21 Απριλίου) επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας Αντιστρατήγου Mahmoud A.Frihat, μετά από σχετική πρόσκληση του Έλληνος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ.

Στη διάρκεια των διμερών επαφών μεταξύ των δύο αρχηγών και των επιτελών τους συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης, το προσφυγικό και η υφιστάμενη και με συνεχείς τάσεις βελτιώσεως διμερής στρατιωτική συνεργασία. Συμφωνήθηκε επίσης η περαιτέρω ενίσχυσή της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαιδεύσεως των ειδικών δυνάμεων, όπου οι Ιορδανικές Ειδικές Δυνάμεις θεωρούνται από τις καλύτερες των Αραβικών χωρών της περιοχής, καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Ο Ιορδανός Αρχηγός κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε επιπρόσθετα για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδος, ενώ σήμερα Σάββατο, ο Ιορδανός Αρχηγός επισκέφτηκε τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως.

Από την πλευρά του ο Ναύαρχος Αποστολάκης, στις τοποθετήσεις του, μεταξύ άλλων, επισήμανε, συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, τα εξής:

-Το ευμετάβλητο σύγχρονο περιβάλλον, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας.

-Οι Ελληνικές ΕΔ προωθούν και πραγματοποιούν ευρύ πλέγμα αμυντικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

-Η ευρεία συμμετοχή προσωπικού των ΕΔ της Ιορδανίας σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Ελληνικών ΕΔ, όπως στις παραγωγικές σχολές και των τριών Κλάδων των ΕΔ, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στο ΠΚΕΕΥΕ κλπ, καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

-Η συνέχιση της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας, σε διμερές ή τριμερές επίπεδο με τη συμμετοχή και της Κύπρου, καθώς και σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο μέσω της πρωτοβουλίας του «Μεσογειακού Διαλόγου» (NATO’s Mediterranean Dialogue partnership) θα προάγει περαιτέρω το ήδη υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

-Οι Τουρκικές ΕΔ επιδεικνύουν συνεχή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, η οποία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα από τις Ελληνικές ΕΔ.

Λ.Σ.Μ.