Νόµο προς ψήφιση στη Βουλή για την προστασία του τεκµηρίου αθωότητας, που θεωρείται πως αποτελεί πρωταρχική αρχή της ποινικής διαδικασίας, προωθεί το υπουργείο ∆ικαιοσύνης και ο αρµόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής. Συγκεκριµένα, όπως προβλέπει το εν λόγω νοµοσχέδιο, µεταξύ άλλων µετά την ψήφισή του θα υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης µέρους της ποινής για την αποκατάσταση της βλάβης εξαιτίας της προσβολής του τεκµηρίου αθωότητας µε δηλώσεις δηµοσίων Αρχών σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν από την έκδοση της απόφασης.

Σκοπός του νόµου είναι η εναρµόνιση της ελληνικής νοµοθεσίας µε την Οδηγία 2016/343, µε την οποία θεσπίζονται, µεταξύ άλλων, κοινοί ελάχιστοι κανόνες σχετικά µε ορισµένες πτυχές του δικαιώµατος στο τεκµήριο αθωότητας κατά την ποινική διαδικασία, καθώς και µε το δικαίωµα παράστασης του κατηγορουµένου στη δίκη του κατά την ποινική διαδικασία.

Οι διατάξεις του εν λόγω νόµου αφορούν στα φυσικά πρόσωπα που είναι ύποπτα ή κατηγορούµενα σε µία δικαστική έρευνα και σε όλα τα στάδιά της. Όσον αφορά το τεκµήριο αθωότητας, στον Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας προστίθεται το άρθρο 27Α, σύµφωνα µε το οποίο «οι ύποπτοι και οι κατηγορούµενοι τεκµαίρονται αθώοι µέχρις ότου αποδειχτεί νοµίµως η ενοχή τους µε την έκδοση αµετάκλητης καταδικαστικής απόφασης».

Ειδικότερα, µε τη νέα παράγραφο 5 στο άρθρο 87 του Ποινικού Κώδικα, εφεξής: «Όταν επιβάλλεται στερητική της ελευθερίας ποινή και αφού οριστεί η διάρκειά της, δύναται να αφαιρεθεί κατά την κρίση του δικαστηρίου, αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από αίτηση του κατηγορουµένου, εύλογο µέρος της επιβληθείσας ποινής για την αποκατάσταση της βλάβης εξαιτίας της προσβολής του τεκµηρίου αθωότητας µε δηλώσεις δηµοσίων Αρχών σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν από την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθµό, οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άµεσο στην εκκρεµή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του κατηγορουµένου είτε προβαίνουν σε εκτίµηση των πραγµατικών περιστατικών, µε την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης».  

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Επιπλέον, προβλέπεται ότι «το δικαστήριο αφαιρεί από την ποινή που επιβλήθηκε τον χρόνο της προσωρινής κράτησης του καταδικασµένου και τον χρόνο για την αποκατάσταση της βλάβης εξαιτίας της προσβολής του τεκµηρίου αθωότητας µε δηλώσεις δηµοσίων Αρχών, σύµφωνα µε τις σχετικές διατάξεις του ποινικού κώδικα. Αν το δικαστήριο παρέλειψε να τον αφαιρέσει στην καταδικαστική απόφαση, µπορεί να το πράξει και µε µεταγενέστερη απόφασή του, µε αίτηση του καταδίκου ή του εισαγγελέα. Μπορεί επίσης να διορθώσει τα σφάλµατα που έγιναν στον υπολογισµό.

Όταν το δικαστήριο που επέβαλε την ποινή είναι το Μεικτό Ορκωτό και η σύνοδος έχει λήξει, αρµόδιο για την αφαίρεση του χρόνου στις περιπτώσεις αυτές είναι το Τριµελές Εφετείο, ενώ, αν η απόφαση είναι του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, αρµόδιο είναι το Πενταµελές Εφετείο. Εναντίον της απόφασης για τον υπολογισµό του χρόνου της προσωρινής κράτησης επιτρέπεται το ένδικο µέσο της αναίρεσης».

Τέλος, σηµειώνεται ότι «αν το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση έχει προβεί σε αφαίρεση χρόνου από την επιβληθείσα ποινή για την αποκατάσταση της βλάβης εξαιτίας της προσβολής του τεκµηρίου αθωότητας µε δηλώσεις δηµοσίων Αρχών, αυτή µπορεί να συνιστά, εν όλω ή εν µέρει, δίκαιη ικανοποίηση για την προσβολή του τεκµηρίου της αθωότητας και λαµβάνεται υπόψη κατά την κρίση περί καταβολής χρηµατικού ποσού».  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 21 Απριλίου 2018