Δεύτερη προσφυγή κατατέθηκε στο Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της επένδυσης στο Ελληνικό.

Μετά την προσφυγή 507 κατοίκων οι οποίοι ζητούν την ακύρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, σήμερα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας προσέφυγαν δύο οικολογικές οργανώσεις για το δασικό τμήμα της όλης έκτασης.

Συγκεκριμένα την προσφυγή κατέθεσαν το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και η «Οικολογική Συνεργασία» και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα, έκτασης των 243 στρεμμάτων.

Μεταξύ άλλων στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι η γνωμοδότηση (29/2018) των 111 σελίδων της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018,

και άναψε το «πράσινο φως»για την υλοποίηση της επένδυσης, πλανήθηκε ως προς την κρίση της αναφορικά με το δασικό τμήμα της έκτασης στο Ελληνικό.

Όπως αναφέρουν οι οικολογικές οργανώσεις η σχετική μελέτη προβλέπει τη διατήρηση ή την μεταφύτευση τμήματος της δασικής έκτασης, ενώ την χαρακτηρίζει ως «τεχνητή δασική φυτεία».

Αυτή η πλάνη-όπως αναφέρεται στην προσφυγή-περί των πραγμάτων, μαζί με την έλλειψη της πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, προσκρούει τόσο στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον στην έννοια του οποίου περιλαμβάνονται και οι δασικές εκτάσεις, όσο και στο δασικό νόμο 998/1979.Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα πάσχει από νόμιμη αιτιολογία σε σχέση με το θεωρημένο αλλά παρανόμως μη αναρτηθέντα δασικό χάρτη της επίμαχης περιοχής.

Επιπλέον γνωστοποιούν στο ΣτΕ ότι εκκρεμεί άλλη αγωγή τους στην Δικαιοσύνη ως προς το ζήτημα του δασικού χάρτη της επίμαχης έκτασης.