Αυτή τη φορά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας προσέφυγαν 32 κάτοικοι των Δήμων Αλίμου, Βούλας, Γλυφάδας, Πειραιά και Καλλιθέας.


Μεταξύ άλλων στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι προεδρικό διάταγμα για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής.


είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, όπως είναι αντίθετο και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις, αλλά προσκρούει και στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι 32 προσφεύγοντες, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζουν, ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοποιείται και ότι έπρεπε στα αρχικά στάδια να είχε εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Επιπλέον, τονίζουν ότι έπρεπε να είχε τεθεί η «εκποίηση» της έκτασης σε δημοψήφισμα, ως εθνικό θέμα σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.


Προηγήθηκε αίτηση των 507 κάτοικων και ειδικότερα, 78 κατοίκων της του Κάτω και Άνω Ελληνικού, κάτοικων από τον Άγιο Κοσμά, Αργυρούπολη και τους όμορους Δήμους, όπως και κατοίκων από άλλες πόλεις εκτός εντός και εκτός Αττικής, 4 νομικών προσώπων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού).

Όλοι ζητούσαν να ακυρωθεί το από 28.2.2018 Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων). Η δεύτερη αίτηση που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ είναι από το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και την «Οικολογική Συνεργασία» και οι δύο ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα της όλης έκτασης των 243 στρεμμάτων.