Με απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια αλλά και κλειστά καταστήματα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα μιλήσει στο νησί στις 19.30, κλείνοντας τις εργασίες του 14ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που διατηρούν ακόμα χαμηλό ποσοστό ως αντιστάθμισμα στις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η πορεία είναιι πρωτόγνωρη για το νησί, καθώς οι διαδηλωτές πλησιάζουν τους 3.000.

Λίγο μετά τις 8:30, το βράδυ της Πέμπτης, διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πάνε προς το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία Τσίπρα, αλλά τους απώθησαν αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές «απάντησαν» με φωτοβολίδες αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από λίγο με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων.

Επίσης το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου διαμαρτύρεται "για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών" όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ώρα κατά την οποία έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Συντονιστικό Όργανο καλεί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αποκλείοντας την πρόσβαση στη ΓΓ Αιγαίου από τα βόρεια, έχουν προγραμματίσει οι κάτοικοι των χωριών κοντά στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έχουν προγραμματίσει πορείες προς τη Γενική Γραμματεία.

«Τα άκουσε» ο Πολάκης στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του ανακαινισμένου νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Με συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «τέρμα πια στην κοροϊδία, δουλειά για όλους-μόρφωση-υγεία» οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν στην είσοδο τον υπουργό.

Όπως μεταδίδει το lesvospost, τα συνθήματα και ο παλμός των συγκεντρωμένων ενόχλησαν φαίνεται τη διεξαγωγή των εγκαινίων με αποτέλεσμα να κλείσουν όλες τις πόρτες και τα παράθυρα της κεντρικής εισόδου του Νοσοκομείου.

Φρούριο το νησί 

Μεγάλης κλίμακας είναι η κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας υπό τον φόβο επεισοδίων από κατοίκους που διαμαρτύρονται τόσο για την αύξηση του ΦΠΑ όσο και για την κατάσταση με το προσφυγικό, με αποτέλεσμα να έχουν επιστρατευθεί δυνάμεις της αστυνομίας χωρίς προηγούμενο για επίσκεψη πρωθυπουργού σε νησί. 

Έτσι, η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα και έχει επιστρατεύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, 7 διμοιρίες των ΜΑΤ μόνο από την Αθήνα ενώ ενισχύσεις έχουν φτάσει στο νησί και από τη Θεσσαλονίκη, τη Χίο, τη Λήμνο και αλλού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά στο νησί κατά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στη διάρκεια της ομιλίας του στο Περιφερειακό Συνέδριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τα μέτρα φύλαξης του πρωθυπουργού σε Λήμνο και Λέσβο, έχουν επιστρατευθεί συνολικά 300 με 350 αστυνομικοί. Ανάμεσά τους 7 διμοιρίες των ΜΑΤ. Επίσης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού θα υπάρχει ηλεκτρονικό πέπλο προστασίας με τις τηλεπικοινωνίες να ελέγχονται. Τον χώρο επίσης που θα επισκέπτεται ο κ. Τσίπρας θα επιτηρεί και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ. Οι επιχειρηματίες της Λέσβου έχουν προαναγγείλει ότι θα «υποδεχθούν» τον πρωθυπουργό με κατεβασμένα ρολλά στα καταστήματά τους.

Στο νησί έχει μεταβεί, επίσης, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής με ειδικά οχήματα της υπηρεσίας, άνδρες της κρατικής ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Διαβάστε επίσης: Πόλη – φάντασμα εξαιτίας της επίσκεψης Τσίπρα η Μυτιλήνη