Από σήμερα η Ελλάδα «στρώνει» το κόκκινο χαλί και κινείται σε πυρετώδεις ρυθμούς για να υποδεχθεί άυριο και επίσημα τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα. Η επίσκεψη τους θα διαρκέσει τρεις ημέρες και μπορεί να έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά είναι ωστόσο σημαντική για τις σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας.Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας. 

Οι «γαλοζοαίματοι» θα βρεθούν αύριο στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, και θα παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι και την Παρασκευή. Πιο συγκεκριμένα το πριγκιπικό ζεύγος θα αφιχθεί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 14.50. Στην συνέχεια, θα μεταβούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή κατάθεσης στεφάνου και κατόπιν θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθως, ο Πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Πρίγκιπας Κάρολος: Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και θέλω να βοηθήσω

Μία μέρα πριν φτάσει μαζί με τη σύζυγο του στην Ελλάδα, ο Κάρολος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή». Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου αφέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι επί μακρόν γοητευμένος από την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Κάρολος αναφέρεται στην έναρξη του έργου της φιλανθρωπικής οργάνωσής του Prince's Trust στη χώρα μας: «Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα και πολλοί Έλληνες περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια, θέλησα να βρω έναν τρόπο, έστω μικρό και περιορισμένο, για να βοηθήσω τους νέους στη χώρα να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους, είτε μέσω επαγγελματικής κατάρτισης είτε στηρίζοντάς τους για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.»

Περιμένουν στην ουρά για μία πρόσκληση 

Λυτούς και δεµένους έχουν βάλει µια σειρά από υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, προκειµένου να εξασφαλίσουν µια από τις περιζήτητες προσκλήσεις για το επίσηµο δείπνο που θα δοθεί στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιµήν του πρίγκιπα Κάρολου και της συζύγου του, Καµίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «S», οι περισσότεροι από αυτούς τελικά θα απογοητευθούν, καθώς πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο δείπνο µε προσκεκληµένο τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου κόντεψαν να ξεπεράσουν τα 15!

Ο πιο σοβαρός λόγος για τον σχετικά περιορισµένο αριθµό υπουργών είναι πως τον πρίγκιπα Κάρολο δεν θα συνοδεύει ούτε ένα µέλος του Υπουργικού Συµβουλίου από τη Μεγάλη Βρετανία, παρά µόνο το πρόσωπο που είναι επικεφαλής του διπλωµατικού του γραφείου και µικρός αριθµός συνεργατών του, που συνολικά δεν θα ξεπερνούν τα 10-15 άτοµα.

Με αυτό το δεδοµένο, δεν µπορούν να γίνουν αποδεκτά, τουλάχιστον µέχρι στιγµής, τα αιτήµατα αρκετών υπουργών, καθώς το αυστηρό πρωτόκολλο προβλέπει θεσµικούς παράγοντες, όπως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ ο αριθµός των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου θα είναι περιορισµένος.

Ο συνολικός αριθµός των προσκεκληµένων θα είναι περί τα 90-100 άτοµα, ενώ το µενού δεν έχει ακόµη αποφασιστεί. Το βέβαιο είναι πως θα δώσει το «παρών» χορωδία για τη µουσική επένδυση της βραδιάς, αλλά και το Λύκειο Ελληνίδων, µέλη του οποίου θα φωτογραφηθούν µε το ζεύγος των γαλαζοαίµατων και τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας µε τη σύζυγό του, Σίσσυ.

Τρεις ημέρες σε Αθήνα και Κρήτη/Το γεμάτο τους πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα:

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

14:50 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης στο Δ.Α.Α. «Ελ. Βενιζέλος»

15:20-15:30
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου

15:35-16:10
Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κα Παυλοπούλου.

16:15 Άφιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον κ. Πρωθυπουργό.

16:15-16:35 Συνάντηση με κ. Πρωθυπουργό

16:35 Αναχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

20:30-22:15
Συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Περιήγηση εκθεμάτων ζωγραφικής.
Υπογραφή βιβλίου επισκεπτών.

Επίσημο δείπνο

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

10:10-10:40
Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ΙΙ στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Αγίας Φιλοθέης 21)

1:10-11:20 Άφιξη στην Καπνικαρέα. Επίσκεψη στο Ναό.

11:35-12:10 Άφιξη στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου.
Κατάθεση στεφάνου, παρουσία Πρέσβεων χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας και των Δημάρχων Αλίμου και Αθηναίων.
 
12:30-14:50
Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στο λιμάνι του Πειραιά. Διαδοχικές επισκέψεις σε:
 
-HMS “Echo” (Βρετανικό πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στη Νατοϊκή δύναμη)
 
-HMC “Valiant” (Βρετανικό πλοίο του Λιμενικού)
-Τριήρης «Ολυμπιάς»
Υποδοχή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
 
-Θωρηκτό «Αβέρωφ». Ξενάγηση και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
 
15:00-15:35
Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο (Μικρολίμανο). Δεξίωση από εκπροσώπους της Εμπορικής Ναυτιλίας
 
15:45-16:25 Άφιξη στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Παρακολούθηση Διεθνούς Εκπαιδευτικής Διάσκεψης, που οργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Παρασκευή 11 Μαϊου

12:20 Άφιξη στο Ηράκλειο

12:40-13:30 Άφιξη στην Κνωσσό. Υποδοχή από τη Γ.Γ. του ΥΠΠΟ κα Μ. Βλαζάκη. Ξενάγηση.

13:45-14:15 Συνάντηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας με μέλη της Βρετανικής Σχολής στους χώρους της «Βίλλας Αριάδνη»

14:45-15:05 Επίσκεψη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου» και ενημέρωση για τις δράσεις.
Συνάντηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης με κοινότητα προσφύγων (Παλαιό Σχολείο Κοινότητας).

15:15-16:00 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης στις Αρχάνες (Πλατεία Αγοράς, Πλατεία Εκκλησίας). Παρακολούθηση τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων

16:20 Αναχώρηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης από το Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» με ειδική πτήση