"Όχι" είπε το Δ΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσφυγή 353 πρώην μετόχων και εργαζομένων του «Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (ΟΑΣΘ) κατά απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την προκύρηξη διαγωνισμού για την αποτίμηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οργανισμού.

Η απόφαση του Δ΄τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε την αίτηση των 353, καθώς έκρινε ότι δεν έχουν έννομο συμφέρον να ζητήσουν την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. 5503/400/24.1.2018 αποφάσεως του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Η επίδικη απόφαση αφορά την προκήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού με κατακύρωση την πλέον συμφέρουσα προσφορά για την επιλογή εξειδικευμένου αναδόχου, που θα αναλάβει το έργο της απογραφής και αποτίμησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ, η οποία περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο με το άρθρο 22 του νόμου 4482/2017. Οι προσφεύγοντες, υποστήριζαν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική (άρθρο 43), καθώς παρόμοια θέματα δεν μπορούν να διευθετηθούν με υπουργική απόφαση παρά μόνο με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ ο νόμος 4482/2017 δεν παρέχει σχετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την έκδοση παρόμοιας απόφασης.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι δεν ήταν νόμιμη.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι από την υπουργική απόφαση που οι 353 ζητούν την ακύρωσή της, δεν προκαλείται βλάβη στα οικονομικά συμφέροντά τους, καθώς έχει εκδοθεί σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις περί δημόσιου λογιστικού και προς εξυπηρέτηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος.