Εξι και πλέον µήνες µετά την ανακοίνωσή του ότι σκοπεύει να γυρίσει σε ταινία το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα µε τίτλο «Ανίκητοι Ηττηµένοι», ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς φαίνεται ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο των επιλογών του, µε κυριότερη αυτή του προσώπου το οποίο θα ενσαρκώσει τον πρώην υπουργό Οικονοµικών της Ελλάδας. Ο γνωστός σκηνοθέτης, που ζει µόνιµα στο Παρίσι, µίλησε πριν από λίγες ηµέρες στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe 1» και στο µέρος της συνέντευξής του σχετικά µε την ταινία, χωρίς να δώσει λεπτοµέρειες, είπε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που «φωτίζουν» το περιεχόµενό της. Αλλωστε, ο Κώστας Γαβράς ανέφερε εξαρχής ότι δεν επιθυµεί να µιλά για τις ταινίες του πριν από το γύρισµα και την προβολή τους, αλλά µετά από αυτά.  

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ

Στο ερώτηµα που δέχθηκε σχετικά µε τον ηθοποιό ο οποίος θα αποτελέσει και τον πρωταγωνιστή της ταινίας, δηλαδή θα υποδυθεί τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Κώστας Γαβράς περιορίστηκε να πει ότι δεν τον έχει βρει ακόµη, καθώς, προφανώς, δεν έχει καταλήξει στην επιλογή του, εξηγώντας ουσιαστικά ότι έχει ξεκινήσει κάστινγκ για να βρεθεί ο «Γιάνης», διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, αν και ήταν φειδωλός σε ό,τι αφορά πρόσωπα, δεν δίστασε να µιλήσει για τον ίδιο τον πρώην υπουργό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, διαβάζοντας το βιβλίο του, κατάλαβε αµέσως ότι «ο πρώην υπουργός Οικονοµικών της Ελλάδας θα έκανε έναν εξαιρετικό κινηµατογραφικό χαρακτήρα».

Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που αποφάσισε το συγκεκριµένο εγχείρηµα. Ο Κώστας Γαβράς εξακολουθεί να δηλώνει «εξεγερµένος» από τη συµπεριφορά τριών παραγόντων που δεν διστάζει να κατονοµάσει: της «Ευρώπης», «µιας συγκεκριµένης ελληνικής πολιτικής τάξης», αλλά και από τη στάση χωρών «όπως η Γαλλία ή η Γερµανία, που πώλησε πολλά προϊόντα στην Ελλάδα µε πίστωση». Αυτό το ελληνικό δράµα είναι που ο Κώστας Γαβράς «ελπίζει να κινηµατογραφήσει» πολύ σύντοµα. Ο σκηνοθέτης έπειτα από αρκετούς µήνες συζητήσεων, επισκέψεων στο Στρασβούργο και άλλης προετοιµασίας, εκφράζει την ελπίδα ότι θα µπορέσει να κινηµατογραφήσει πολύ σύντοµα «το ελληνικό δράµα», για το οποίο του έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώµατα από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Η ταινία θα αποτελεί το χρονικό των έξι πρώτων µηνών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και θα περιέχει αναλυτικές περιγραφές, καθώς και διαλόγους που ο κ. Βαρουφάκης είτε ηχογράφησε µε το κινητό του τηλέφωνο είτε µεταφέρει βάσει των σηµειώσεων που έχει κρατήσει.

Ο κ. Γαβράς σε συζητήσεις του τονίζει ότι η ιδέα γεννήθηκε µέσα από µια σειρά γεγονότων, αρχείων και σηµειώσεων που ξεκίνησε να µαζεύει από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Από τότε παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και, κυρίως, την αντι-ευρωπαϊκή στάση που κρατά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέµα αυτό. «Παρακολουθούσα τα γεγονότα και έβλεπα την καταστροφή να καταφθάνει», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο παγκοσµίου φήµης σκηνοθέτης.

Για την ταινία αυτή δηλώνει πως υπάρχει πιθανότητα να γίνουν τα γυρίσµατα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Ο ίδιος επωφελήθηκε της παρουσίας του στην πόλη για να έχει ειδική ξενάγηση στην περιοχή γι’ αυτόν τον σκοπό. Σηµειώνεται ότι το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη αναλύει όλα τα στοιχεία της κρίσης, που ξέσπασε αρχικά στις Ηνωµένες Πολιτείες την περίοδο 2008-2009, ενώ για την επίµαχη συµφωνία που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου 2015 για την παράταση της δανειακής σύµβασης αναφέρει ότι «ήταν αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη, για να βγει η Ελλάδα από το “µνηµονιστάν”». Ο ίδιος ο πρώην υπουργός στην παρουσίασή του είχε υποστηρίξει µε νόηµα: «Μοιράζοµαι µαζί σας τον εκµηδενισµό µιας µεγάλης αγωνίας, µιας αγωνίας να καταγράψω όλα όσα συνέβησαν και τον τρόπο που σπαταλήθηκε µια ευκαιρία και τον τρόπο που λοιδορήθηκε αυτή η ευκαιρία». Εχει τονίσει, µάλιστα, πως δεν πρόκειται να ξαναµιλήσει για το 2015, καθώς ό,τι είχε να πει το περιέγραψε στο πόνηµά του.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 5 Μαΐου 2018