Για τη χθεσινή καταστροφική καταιγίδα, που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χθεσινή νεροποντή εξαιρετικού μεγέθους, τονίζοντας πως δεν θυμάται να έχει σημειωθεί ποτέ τόσο μεγάλη.

 Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «ο Δήμος δεν έχει καμία ευθύνη για το σύστημα της ύδρευσης».

«Ούτε η ΕΥΑΘ, ούτε η ΔΕΗ είναι αρμοδιότητα του Δήμου και οι χείμαρροι είναι της Περιφέρειας» ανέφερε, σημειώνοντας πως αν δεν αναλάβει κάποιος την πρωτοβουλία θα το κάνει ο Δήμος για να πραγματοποιηθεί κάποια σύσκεψη. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα ειρωνικά σχόλια για το πρόγραμμα «Resillient Thessaloniki».

«Δεν μπορώ να πω τι φταίει. Εμείς έχουμε ενταθεί στο πρόγραμμα «Ανθεκτικών Πόλεων». Κάποιοι διανοητικά καθυστερημένοι το κοροϊδεύουν, το λένε ρεζίλι-πόλη, παραλλάσσοντας την αγγλική ονομασία», είπε ο δήμαρχος.

Πάντως ερωτηθείς για το αν η πόλη είναι ανθεκτική, ο ίδιος απάντησε πως όχι αλλά διευκρίνισε ότι αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του προγράμματος. 

Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο που αντέδρασε ο Δήμος, καθώς με το που σταμάτησε η βροχόπτωση «βγήκαν αμέσως τα συνεργεία και καθάρισαν κοινόχρηστους χώρους». «Το βράδυ υπήρχε μια εικόνα ευταξίας στην πόλη», σημείωσε.

Όπως είπε, στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ, «η χθεσινή καταιγίδα ήταν εξαιρετικού μεγέθους».

«Ποτέ στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε τέτοια καταιγίδα. Έπεσαν 70 τόνοι νερό κατά στρέμμα σε μια ώρα. Για να απορροφηθεί από το αποχετευτικό δίκτυο έπρεπε τα φρεάτια να έχουν μέγεθος σήραγγας μετρό».

Αναφερόμενος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τόνισε ότι έκανε το καθήκον της, αλλά και η ίδια δεν ήταν εύκολο να ανταποκριθεί σε όλα.

Σημείωσε τέλος πως οι δημότες πρέπει να έχουν μια δεξαμενή ή καζανάκι νερού στο σπίτι τους για τέτοιες καταστάσεις.