Στη σύνοδο των ομολόγων του της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (European Union Military Committee/EUMC), που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Στις εργασίες της συνόδου προήδρευσε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συμμετείχε βεβαίως ο Αρχηγός ΓΕΕΦ της Κύπρου Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ενώ τις παρακολούθησε ως επίσημος προσκεκλημένος ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων του Βιετνάμ.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν:

--Στην υλοποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ, μία θεματική ενότητα που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini.

--Στη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ.

--Στις τρέχουσες κύριες και υποστηρικτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ.

--Στη συμμετοχή της ΕΕ σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

--Στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ο Ναύαρχος Αποστολάκης στις τοποθετήσεις του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι:

1)Το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί την ενεργή και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ ως παρόχου ασφαλείας, γεγονός που προϋποθέτει την ενίσχυση της ικανότητας της να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.

2)Η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ πρέπει να εδράζεται στις αρχές της διαφάνειας, του σεβασμού στις διαδικασίες λήψης απόφασης σε κάθε οργανισμό, της βέλτιστης χρήσης των διατιθέμενων μέσων στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας, της αποτελεσματικότητας και της αμοιβαιότητας. Κρίσιμο στοιχείο στην συνεργασία των δύο Οργανισμών αποτελεί το επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.

3)Η συνέχιση της επιχειρήσεως της ΕΕ “Sophia” είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ελληνικές ΕΔ, πέραν της διαθέσεως μέσων στην επιχείρηση, συνδράμουν σε αυτήν και με την παροχή εκπαιδεύσεως σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης στο «Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής» (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

4)Η συνέχιση των υποστηρικτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ συμβάλλει έμμεσα στην επίτευξη των στόχων ασφάλειας της Ενώσεως.

5)Η συνεργασία της ΕΕ με τον ΟΗΕ πρέπει να ενισχυθεί με σκοπό της ανάπτυξη συνεκτικών και αποτελεσματικών δράσεων με βέλτιστη χρήση των διατιθέμενων μέσων.

6)Η συγκέντρωση των προσπαθειών των κρατών-μελών στην υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) είναι επιβεβλημένη για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, με απαραίτητη

προϋπόθεση την ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και διαδικασιών, ειδικότερα όσον αφορά σε συνεργασία με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

7)Τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς των ΕΔ της Τουρκίας.