Νέα συνάντηση με τον Γενικό Επιτελάρχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, τη δεύτερη μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στο περιθώριο της διήμερης 12ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και Ενόπλων Δυνάμεων, που ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας. Πέραν του γεγονότος αυτού, αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνόδου οι δύο αρχηγοί κάθονταν δίπλα-δίπλα, όπως τους είχαν τοποθετήσει οι διοργανωτές κάτι που εντάσσεται και αυτό στα – σημειολογικώς – «αξιοσημείωτα» της συνόδου.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ναύαρχος Αποστολάκης είχε συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του και τους λοιπούς προσκεκλημένους αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου ομολόγου του, με τον οποίο συζήτησαν – συμφώνως με τις πληροφορίες – θέματα για τη μείωση της εντάσεως στο Αιγαίο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλήμα κάποιου «θερμού επεισοδίου» από τυχαίο γεγονός στη διάρκεια του θέρους.

Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η πρώτη από τις οποίες είχε πραγματοποιηθεί το 2006, μετά από σχετική πρωτοβουλία του τότε Έλληνος Αρχηγού Ναυάρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη και έκτοτε έγινε ετήσιος θεσμός, αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικώς πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, η ημερήσια διάταξη των εργασιών της συνόδου περιέλαβε τα εξής:

--Έκθεση πεπραγμένων της κοινής συντονιστικής επιτροπής.

--Παρουσίαση της προόδου των εργασιών των υποομάδων εργασίας για τις ασύμμετρες απειλές και την ατομική/επιχειρησιακή εκπαίδευση και επιμόρφωση.

--Τοποθετήσεις του καθενός εκ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και των επίσημων προσκεκλημένων.

--Παρουσιάσεις για το περιοχικό περιβάλλον ασφαλείας και για τα κέντρα εκπαίδευσης ραδιοβιοχημικού (ΡΒΧ) πολέμου και επιχειρήσεων διατηρήσεως ειρήνης της Σερβίας.

--Ομιλία από τον επικεφαλής της αρμοδίας διευθύνσεως του Γερμανικού ΥΠΕΞ για την κυβερνοάμυνα και πρώην εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, Karsten Geier, με αντικείμενο: “Security and Defence in Cyberspace-Risks and Opportunities for a Successful Regional Cooperation” («Ασφάλεια και Άμυνα στο Κυβερνοδιάστημα. Ρίσκα και Ευκαιρίες για μία επιτυχή περιφερειακή συνεργασίας). Το προαναφερθέν θέμα αποτελεί μία καινοτομία της Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που συνίσταται στην εισαγωγή ενότητος αναπτύξεως θέματος αμοιβαίου ενδιαφέροντος από διακεκριμένους ομιλητές.

--Υπογραφή κοινής δηλώσεως.

Από την πλευρά του, κατά την τοποθέτησή του, ο Έλληνας Αρχηγός μεταξύ άλλων «επισήμανε ότι η επίτευξη των στόχων των υποομάδων εργασίας της διαβαλκανικής συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ συμβάλλει στη δημιουργία συναντίληψης στους τομείς των ασύμμετρων απειλών καθώς και της ατομικής και επιχειρησιακής εκπαίδευση και επιμόρφωσης. Ο τελικός στόχος είναι η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων ασφαλείας». Ο ίδιος ανέφερε ότι «απαιτείται να γίνονται σεβαστά το Διεθνές Δίκαιο και οι υφιστάμενες συνθήκες. Επίσης, έκανε μνεία στις συνεργασίες που προωθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή των Βαλκανίων, ως παράδειγμα ενεργειών συνεργασίας που προωθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ακόμα – και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό από τον Ναύαρχο Αποστολάκη - τονίστηκε «η δυνητική επίδραση των απειλών του κυβερνοχώρου σε όλες τις μορφές στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και σε κρίσιμες πτυχές κρατικής και οικονομικής λειτουργίας, σε συνδυασμό με την παγκόσμια αρχιτεκτονική και διάσταση της τεχνολογίας της πληροφορίας, καθιστά επιβεβλημένη την υιοθέτηση μέτρων διεθνούς συλλογικής αντιμετώπισης τους. Τα μέτρα πρέπει να αφορούν στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας στην αποτροπή και στον χειρισμό κυβερνοεπιθέσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation), ηγείται του προγράμματος “Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform”, με σκοπό τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ στον κυβερνοχώρο.

Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΕΔ των: Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, πΓΔΜ, Σερβίας, Τουρκίας και o Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρουμανίας, ενώ παρέστησαν ως προσκεκλημένοι ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Διοικητής Allied Joint Force Command Naples και η Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας. Την έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο Σέρβος Υπουργός Αμύνης Aleksandar Vulin.
Επιπροσθέτως, κατά την παραμονή στο Βελιγράδι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στη Σερβία Ηλία Ηλιάδη.