0pe6dmwewxqxsnuypgnm
Ελλάδα

Η «ΕΛΠΙΔΑ» παρουσίασε «Το Χρονικόν της Αλώσεως»

Μία σπουδαία εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, και με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για εθνική ομοψυχία και για ανάδειξη της αξίας της ιστορικής μνήμης, διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», σε συνεργασία με την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ», στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», την Τρίτη 29 Μαΐου 2018.

Στην κατάμεστη από κόσμο «Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος» της «Εθνικής Λυρικής Σκηνής», η Πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υποδέχτηκε πλήθος προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού, διπλωματικού και πολιτιστικού κόσμου που απόλαυσαν το μοναδικό έργο του καταξιωμένου συνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου «Το Χρονικόν της Αλώσεως», σε μία παράσταση που ήταν αφιερωμένη στα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ».


Ο Γιώργος Χατζηνάσιος, στηριζόμενος στα κείμενα του «ιστορικού» της Αλώσεως Γεωργίου Φραντζή ο οποίος υπήρξε χρονικογράφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, συνέθεσε το μεγαλειώδες ορατόριο «Το Χρονικόν της Αλώσεως» που αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το έργο είναι βασισμένο σε πρωτότυπη βυζαντινή μουσική αλλά εμπλουτίστηκε με πολλά σύγχρονα στοιχεία, παραπέμποντας έτσι στη μεταφορά του πολιτισμικού πλούτου από το Βυζάντιο στην Εσπερία, μετά την Άλωση της Πόλης.


Μία ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών που αποτελείτο από τον Γρηγόρη Βαλτινό, στον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, στον ρόλο του Γεωργίου Φραντζή και τον Γιάννη Χριστόπουλο, στον ρόλο του Μωάμεθ κατάφεραν να μαγέψουν το κοινό, ενώ η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα, δημιούργησε μία υποβλητική ατμόσφαιρα και μετέφερε νοητά τους θεατές στα γεγονότα του 1453. Στην παράσταση συμμετείχαν ακόμη: η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη της Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου, η Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, καθώς οι τροβαδούροι Χρήστος Τσιαμούλης και Στέφανος Δορμπαράκης.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Άντρη Αναστασιάδη, ο Υπουργός Επικρατείας κύριος Αλέκος Φλαμπουράρης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εύη, η σύζυγος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά μαζί με το σύζυγό της Ανδρέα Τσούνη, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κύριος Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αναστασία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κύριος Βασίλης Λεβέντης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δέσποινα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τιτίκα και η πρώην Πρωθυπουργός κυρία Βασιλική Θάνου.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, η σύζυγος του κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη και το ζεύγος Μαριάννας και Βαρδή Βαρδινογιάννη συγχαίρουν τους συντελεστές της παράστασης. Μαζί τους και η σύζυγος του Γιώργου Χατζηνάσιου, Μαρία, και η κόρη του, Άννα, καθώς και ο Μίμης Πλέσσας με τη σύζυγό του Λουκίλα Καρρέρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Γρηγόρης Βαλτινός στα παρασκήνια, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παράστασης

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο

Οι συντελεστές της παράστασης καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό

 

Το ζεύγος Μαριάννας και Βαρδή Βαρδινογιάννη με τη σύζυγο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μαρέβα Μητσοτάκη

Φώφη Γεννηματά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ανδρέας Τσούνης

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νατάσα και Βασίλης Λεβέντης

Αλέκος και Εύη Φλαμπουράρη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 

Ο ΓΓ του ΚΚΕ κύριος Ανδρέας Κουτσούμπας, με τη σύζυγό του Αναστασία

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Nαύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης μαζί με τη σύζυγό του, Δέσποινα

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υποδέχεται τον υφυπουργό Εξωτερικών κύριο Γιάννη Αμανατίδη και τη σύζυγό του, Τιτίκα

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μαρία Χατζηνάσιου

Το ζεύγος Μαριάννας και Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη

Ο κύριος Νίκος Β. Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Αλεξία Βαρδινογιάννη

Ο κύριος Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης με την κυρία Δήμητρα Σιγάλα

Η κυρία Βαρδιάννα Β. Βαρδινογιάννη με το σύζυγό της κύριο Ιδομενέα Κογχυλάκη

Αμαλία Βαρδινογιάννη, Σπύρος Καπράλος και Λώρα Μολυβιάτη

Η "Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος" της "Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Σάκης Ρουβάς, Κάτια Ζυγούλη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παλόπουλος, με τη σύζυγό του Σίσσυ, και τις κυρίες Άντρη Αναστασιάδη και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Άννα Χατζηνάσιου, Χριστόφορος Καπαρουνάκης

Η Γενική Γραμματέας της «ΕΛΠΙΔΑΣ» κυρία Τζωρτζίνα Έλληνα με τον μαέστρο κύριο Νίκο Μαλιάρα

Η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ», κυρία Μαρία Γιαννίρη

 Στιγμιότυπα της παράστασης