To αίτημα για την επαναφορά στο Φανάρι, που θέτει επισήμως η Σχισματική Εκκλησία που ζητεί να μετονομαστεί από «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», σε Αρχιεπισκοπή Αχριδών θα εξετάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Φαναρίου: «Η Αγία και Ιερά Σύνοδος, συνελθούσα σήμερον υπό την προεδρίαν της Α.Θ.Παναγιότητος, εξήτασε το αίτημα της εν σχίσματι Εκκλησίας των Σκοπίων, υποστηριζόμενον και διά γράμματος του Πρωθυπουργού της FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί αναλήψεως υπό τού Οικουμενικού Πατριαρχείου της πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής εις την κανονικότητα υπό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, και απεφάσισε να επιληφθύ αυτού και διενεργήσῃ τα δέοντα υπό τους απαραβάτους όρους των Ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτοθρόνου Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε την Τετάρτη στην απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, σημειώνοντας ότι παρότι δεν υπάρχει συμφωνία με την ΠΓΔΜ υπάρχει η «απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».

Ο Ζόραν Ζάεφ είχε επισκεφθεί τον Απρίλιο το Φανάρι και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Η σημασία της πρωτοβουλίας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το Νοέμβριο του 2017 η Εκκλησία της ΠΓΔΜ είχε υποβάλει αίτημα να υπαχθεί στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και του Πατριαρχείου της Σερβίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, εμμέσως αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μητέρα των βαλκανικών εκκλησιών», σε ένα μήνυμα που απευθύνεται και εκτός της βαλκανικής χερσονήσου.

Η πολιτική σημασία του αιτήματος της Eκκλησίας της ΠΓΔΜ καταδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι η δημιουργία εκκλησίας στη χώρα είναι ένα βασικό στοιχείο του εθνικισμού των γειτόνων. Εως τώρα η Eκκλησία της ΠΓΔΜ υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Σερβίας, ωστόσο έως τη δεκαετία του 1930 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.