Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
lobvcpghe1fi40vd0g1a
Ελλάδα

Μήνυμα ενότητας για τα συλλαλητήρια της Μακεδονίας

Σε Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαϊδα και στην Πέλλα τα συλλαλητήρια

Μήνυμα ενότητας για τον ξεσηκωμό των Βορειοελλαδιτών αλλά και όλων των Ελλήνων απηύθυναν οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε 13 σημεία της Βόρειας Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Ιουνίου.

Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις εξής πόλεις: Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαϊδα και στην Πέλλα όπου θα είναι το κεντρικό συλλαλητήριο.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, είπε ότι η διοργάνωση ήταν ένα εγχείρημα με ιδιαίτερη δυσκολία καθώς απαιτείται η συνεργασία με πολλούς φορείς. «Καλέσαμε τους τοπικούς άρχοντες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και ανταποκρίθηκαν. Έτσι, είμαστε σε άναν δρόμο πάρα πολύ καλό. Οι πλατείες θα κατακλυστούν και από τα χωριά και από τις διπλανές πόλεις», είπε ο κ. Πατσίκας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πατσίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής δήλωσε πως δεν στηρίζονται τα συλλαλητήρια από την Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως είπε πως «έχουμε καταγγείλει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν βγαίνει μπροστά να υπερασπιστεί την ονομασία».

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η «Επιτροπή αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η κεντρική ομιλήτρια του συλλαλητηρίου της Κατερίνης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη Μακεδονία και όσοι βάλουν υπογραφή σε τέτοια απόφαση, υπογράφουν για μια χαμένη πατρίδα».

«Το θέμα ξεκίνησε με τον Στάλιν ο οποίος επίσημα είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Μακεδονικό έθνος και συνεχίστηκε με τον Τίτο. Οι Αμερικανοί που ήθελαν να κρατήσουν τον Τίτο κοντά στη Δύση, μας πίεσαν πολύ να δώσουμε αυτό το όνομα στη Μακεδονία η οποία δεν ήταν έθνος, αλλά περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Από τότε, δεν έχει παύση το θέμα», τόνισε η ίδια.  

Η ίδια, σύμφωνα με τη voria.gr, ανέφερε ότι «δεν είναι τόσο απλό να πούμε ότι επειδή θα βγάλουν τα αλυτρωτικά σύμβολα, αυτό κατοχυρώνει τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, αφού αυτά μπορεί να ξαναμπούν».

Κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου στο Κιλκίς, θα είναι ο διεθνολόγος, λέκτορας του τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου. Από το βήμα της συνέντευξης, ο ίδιος τόνισε ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια η ΠΓΔΜ καταχράστηκε τη συμφωνία για την ονομασία και ότι η ελληνική πλευρά τής το επέτρεψε. «Το Σύνταγμα είναι μία αφετηρία διαπαιδαγώγησης του λαού να αντιληφθεί ότι ήταν παραπληροφορημένος τόσα χρόνια. Πρέπει να αλλάξει εθελουσίως. Μακάρι να γινόταν και αυτοί να ονομάζονται έτσι και εμείς να είμαστε προστατευμένοι στο κληροδότημα των προγόνων μας. Πρέπει να σπάσουμε αυγά, ώστε με καλοσύνη κι όχι με εχθρότητα να ακούσουν τα επιχειρήματά μας», κατέληξε ο ίδιος.