Συνολικά 29 μονάδες του Ελληνικού Στόλου, 28 σύγχρονες πολεμικές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, που πέρασαν σε δύο στοίχους, καθώς και την τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», επιθεώρησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, επιβαίνων στη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ», το πρωί της Δευτέρας στα ανοικτά του Σαρωνικού κόλπου.

Με τον εντυπωσιακό αυτό τρόπο, που αναβίωσε μία «μίνι Ναυτική Εβδομάδα», που είχε να παρουσιαστεί στο κοινό από το 2012 και έκτοτε είχε διακοπεί λόγω των αυστηρών οικονομικών περιορισμών του Μνημονίου, έκλεισαν οι φετινές δράσεις του ΠΝ στο πλαίσιο της εκδηλώσεώς του «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».

Φέτος το ΠΝ σχεδίασε τις δράσεις του κατά τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να ασκηθεί το σύνολο των εν ενεργεία μονάδων του Ελληνικού Στόλου επί μία εβδομάδα σε όλο το Αιγαίο, αφετέρου αμέσως μετά το πέρας της ασκήσεως, την περασμένη Παρασκευή, οι μονάδες του στόλου να καταπλέυσουν σε 20 λιμάνια της Βορείου Ελλάδος και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όπου παρέμεινα καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο και τα επισκέφτηκε το κοινό. Τρίτο, σήμερα, κατά την επιστροφή των περισσοτέρων μονάδων του Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, συνδυάστηκε το γεγονός αυτό με την επιθεώρηση του κ.Προέδρου της Δημοκρατίας αναβιώνοντας έτσι – και χωρίς επιπλέον έξοδα – τις δράσεις μιας «μίνι Ναυτικής Εβδομάδος».

Ο κ.Πρόεδρος, δεν συνοδευόταν από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης αλλά από τον ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη, καθώς και από τους τέσσερις Αρχηγούς των Κλάδων. Τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον «αμφιτρίωνα» της εκδηλώσεως Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, ενώ πάνω στη φρεγάτα τους υποδέχτηκε όλους ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ.

Ενώπιον λοιπόν του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας πέρασαν προς επιθεώρηση τα εξής πλοία:

Οι φρεγάτες «ΛΗΜΝΟΣ» επί της οποίας επέβαινε ο Διοικητής Φρεγατών, «ΑΔΡΙΑΣ», «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΨΑΡΑ», καθώς και τα πλοία γενικής υποστηρίξεως «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» και «ΑΛΙΑΚΜΩΝ».

Τα αρματαγωγά «ΧΙΟΣ» επί του οποίου επέβαινε ο Διοικητής της Διοικήσεως Αμφίβιων Δυνάμεων και «ΡΟΔΟΣ».

Οι πυραυλάκατοι «ΔΑΝΙΟΛΟΣ» επί του οποίου επέβαινε ο Διοικητής της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών, «ΡΟΥΣΣΕΝ», «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ», «ΣΤΑΡΑΚΗΣ», «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», «ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ», «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» και «ΞΕΝΟΣ».

Οι κανονιοφόροι «ΚΡΑΤΑΙΟΣ» επί της οποίας επέβαινε ο Διοικητής της Διοικήσεως Πλοίων Επιτηρήσεως, «ΑΗΤΤΗΤΟΣ», «ΚΑΣΟΣ» και η πυραυλάκτος «ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ».

Τα ναρκοθηρευτικά «ΕΥΡΩΠΗ», επί του οποίου επέβαινε ο Διοικητής της Διοικήσεως Ναρκοπολέμου και το «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»

Τα υπερσύγχρονα υποβρύχια «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» επί του οποίου επέβαινε ο Διοικητής Υποβρυχίων, «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» τύπου Type-214 AIP, το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ» Type-209AIP, και το παλαιότερο «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ» Type-209.

Τέλος, ενώπιον του κ.Προέδρου την επιθεώρηση του Στόλου «έκλεισε» ένα μικτό σμήνος πέντε ελικοπτέρων, από τα οποία δύο AB-212ASW και τρία S-70B Aegean Hawk.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της επιθεωρήσεως του Στόλου, ο κυβερνήτης της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» Αντιπλοίαρχος Μπούρας ΠΝ, πρόσφερε στον κ.Παυλόπουλο ένα καπέλο και τον θυρεό του σκάφους του.