Στην Ευελπίδων για την απολογία του οδηγήθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής (εκλεγείς με την Χρυσή Αυγή) Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, προκειμένου να απολογηθεί για τα όσα είπε στη Βουλή, προτρέποντας τις ΕΔ να συλλάβουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για την υπόθεση της Μακεδονίας.

Στα δικαστήρια βρέθηκαν από νωρίς μέλη της ΧΑ τα οποία τον χειροκρότησαν μόλις έφτασε το αυτοκίνητο της Ασφάλειας που τον μετέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής είχε καλέσει τον Στρατό «να συλλάβει τον Τσίπρα, τον Καμμένο και τον Παυλόπουλο, προκειμένου να αποτραπεί αυτή η προδοσία», συνεχίζοντας: «Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!».  

Στη δήλωσή του τη Δευτέρα, ο βουλευτής δηλώνει «τον απόλυτο σεβασμό» του «στο Σύνταγμα, το Δημοκρατικό πολίτευμα και στους θεμελιώδεις θεσμούς του». Υποστήριξε πως «ενσωματώθηκαν ατάκτως και αυθορμήτως ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση που μου είχε προκαλέσει το ουσιαστικό διακύβευμα της συζήτησης», λέγοντας πως «πρόθεσή μου ήταν στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή μου να θέσω κατά τρόπο εμφατικό το ζήτημα της ευθύνης συγκεκριμένων κρατικών οργάνων από τη λήψη αποφάσεων».

Και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως «η σχετική άκομψη φρασεολογία μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προτροπή ή κατάλυση ή μεταβολή ή αλλοίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Ισχυριζόμενος ότι «η καταχρηστική συστημική διαχείριση της λεκτικής υπερβολής συνέβαλε στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το φλέγον θέμα της απεμπόλησης κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων και στη διασπορά φόβου και τρώσης του φρονήματος». Καταλήγοντας υποστηρίζει ότι η «η ανάκληση της φρασεολογίας αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή μου και όχι φοβική αντίδραση. Θα την επαναλάβω και από το βήμα της Βουλής, ώστε να συντελεσθεί ποιοτικά ισοβαρής αποκατάσταση της τάξεως των πραγμάτων».