Σειρά παρεμβάσεων σχεδιάζει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, μια περιοχή για την οποία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Terramed (Interreg Ελλάδα Βουλγαρία). Παράλληλα, η Περιφέρεια, προωθεί τις διαδικασίες του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε μια μεγάλη περιοχή, από το Καλοχώρι δυτικά μέχρι το Αγγελοχώρι, ανατολικά της πόλης.


Τις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, συνοδευόμενος από δημοσιογράφους. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το ρέμα του Δενδροποτάμου, στο σημείο όπου βρίσκεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ, ο οποίος, όταν υπερχειλίζει, τα πλεονάζοντα λύματα καταλήγουν ανεπεξέργαστα στον Θερμαϊκό κόλπο. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, όπως ανέφερε ο κ. Γιουτίκας, θα πρέπει ο εν λόγω αγωγός να συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό και στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέταξε στο ΕΣΠΑ το σχετικό έργο για χρηματοδότηση.


Κατά την επίσκεψή του στη συμβολή του ρέματος του Δενδροποτάμου με το ρέμα των βυρσοδεψείων, ο αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη της Περιφέρειας, από την οποία θα προσδιοριστούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την απορρύπανση της περιοχής. Για τη χρηματοδότηση των έργων θα αναζητηθούν κονδύλια και από το ΕΣΠΑ.


Ακολούθησε αυτοψία στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μία στάση της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας και να υλοποιηθούν ήπιες παρεμβάσεις με σκοπό την αναψυχή, στην περιοχή παλαιού χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων που έχει αποκατασταθεί. Στο ίδιο σημείο, άλλωστε, βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου που φιλοξενεί φλαμίνγκο, κορμοράνους και άλλα είδη ορνιθοπανίδας, ενώ το σημείο συνδέεται με το Καλοχώρι και με μια διαδρομή περιπάτου και ποδηλασίας.


Κατά μήκος του παράκτιου αναχώματος του Καλοχωρίου, το οποίο προστατεύει το Καλοχώρι από ενδεχόμενες πλημμύρες, σοβαρές διαβρώσεις έχουν καταγραφεί σε δέκα συγκεκριμένα σημεία. Για την θωράκιση του αναχώματoς στα σημεία αυτά, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πλημμυρών, η Περιφέρεια έχει ζητήσει να της επιτραπεί να παρέμβει και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η έκδοση σχετικής τροπολογίας, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να εκτελεστούν τα έργα.


Λίγα χιλιόμετρα, μακρύτερα, βρίσκονται οι καλύβες των μυδοκαλλιεργητών που φιλοξενούν τις δραστηριότητές τους, καθώς από εκεί ξεκινά η εμπορική διάθεση όλης της παραγωγής των μυδιών στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό.
Η επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη στην περιοχή ολοκληρώθηκε με στάση στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στα σημεία όπου σχεδιάζεται η λειτουργία πλευρικών διοδίων. Όπως δήλωσε ο κ. Γιουτίκας, φορτηγά που κάνουν τη διαδρομή ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, παρακάμπτουν την εθνική οδό ώστε να αποφύγουν τα διόδια, διασχίζοντας, όμως, τις περιοχές της Χαλάστρας, των Κυμίνων και των Μαλγάρων.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, αλλά και της μη επιβάρυνσης των κατοίκων των παραπάνω χωριών με το ποσό των διοδίων, ο κ. Γιουτίκας υπενθύμισε πρόταση της δημοτικής αρχής της περιοχής, από το 1998 για τη μετακίνηση των διοδίων προς τον κόμβο του Κλειδιού, ώστε και τα φορτηγά να υποχρεώνονται να περνούν από τα διόδια και οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής να μην επιβαρύνονται από τα διόδια.