Ως σημαντική ευκαιρία να τεθούν εκ νέου, στο πλέον κατάλληλο περιβάλλον, τα κύρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την Ελλάδα, περιγράφει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, κοσμήτορας Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών.

"Για εμάς υπάρχει το θέμα των δύο στρατιωτικών αλλά και των συστηματικών παραβιάσεων της εθνικής μας κυριαρχίας από πλευράς Τουρκίας στο Αιγαίο" τονίζει ο καθηγητής, που εκτιμά πως ειδικότερα το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών έχει πολλαπλές διαστάσεις. "Να προσθέσω και το θέμα που βάζουμε εμείς ως χώρα και σε ανθρωπιστικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, αυτό της κράτησης των δύο Ελλήνων εδώ και 135 ημέρες χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες" σημειώνει ο καθηγητής, που ταυτόχρονα εκτιμά πως οι διαδικασίες επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι εν εξελίξει και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

"Η FYROM αναμένει να λάβει την πολυπόθητη πρόσκληση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αν και βέβαια αυτή η πρόσκληση θα εξαρτηθεί και από το δημοψήφισμα και από τη συνταγματική αναθεώρηση που θα κάνει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ" τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευρύτερες γεωγραφικά εξελίξεις. Κατά τον κ.Κουσκουβέλη,"τα κράτη (της περιοχής) που βρίσκονται εκτός Συμμαχίας είναι η FYROM, η Σερβία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά τα υπόλοιπα κράτη -Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Αλβανία- βρίσκονται εντός ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει πως μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι αρκετά έντονη η παρουσία του ΝΑΤΟ σε αυτό που από παλιά συνηθίζαμε να αποκαλούμε Βαλκάνια, δηλαδή τη Νοτιοανατολική Ευρώπη" επισημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, της Νοτιοανατολικής, δηλαδή, Ευρώπης η θέση της Ελλάδας εξελισσόμενα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση σύμφωνα με τον κ.Κουσκουβέλη. "(Είμαστε) ένα μικρό κράτος (που) προσπαθεί να κρίνει ποια είναι η γενικότερη κατάσταση και να τοποθετηθεί εντός αυτής. Η γενικότερη κατάσταση, το ρεύμα, έχει δείξει πως πλέον και τα υπόλοιπα κράτη βρίσκονται στη συμμαχία όπως είμαστε και εμείς, το παλαιότερο από το 1952 κράτος μέλος" σημειώνει. Προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια μας τέτοιας Συνόδου εμφανίζονται ευκαιρίες για ζυμώσεις εθνικού ενδιαφέροντος. "Προφανώς υπάρχουν συμφέροντα δικά μας τα οποία εξυπηρετούνται υπό την έννοια ότι γίνονται συζητήσεις και τίθενται τα θέματα ως προς τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων αυτά τα κράτη λειτουργούν εντός της συμμαχίας για να μην προκύψουν στο μέλλον ζητήματα για εμάς" σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τέλος το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Συμμαχίας το τελευταίο διάστημα και, κύρια, τη θέση της εξ ανατολών γείτονος στο ευρύτερο πλαίσιο των συνεργασιών στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και όχι μόνο, ο κ.Κουσκουβέλης κάνει λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, σημειώνει, ο Ερντογάν έχει θέσει τον εαυτό του και τη χώρα του εκτός του πνεύματος της Συμμαχίας. "Λειτουργεί η βάση του Ιντσιρλίκ, όπως και το στρατηγείο στη Σμύρνη, ωστόσο τόσο (η στάση της Τουρκίας) απέναντι στους Αμερικανούς με διάφορα ζητήματα όπως αυτό των εξοπλισμών (το ότι θέλει να προμηθευτεί από τη Ρωσία το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 από το οποίο θα έχει ένα πλεονέκτημα στο Αιγαίο, αλλά και το ότι σχεδιάζει να φτιάξει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά), όσο και το ζήτημα της χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ, δείχνουν μια στάση η οποία είναι εκτός της Συμμαχίας" τονίζει ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Προσθέτει πάντως πως δεν αναμένεται να δούμε ριζικές εξελίξεις: "Δεν αναμένουμε να εκδοθεί από τη Συμμαχία ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα εξωθεί την Τουρκία να διαλέξει άλλους δρόμους, ασφαλώς όμως ζητήματα σαν κι αυτά που δημιουργούνται από τη στάση της Τουρκίας ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ τίθενται και δίδεται η ευκαιρία να συζητηθούν από τους ηγέτες" καταλήγει.