Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από πλευράς προσδοκόμενων αποτελεσμάτων η επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού του Ναυτικού του Κουβέιτ Υποστρατήγου (!) Khalid Ahmad Abdullah στην Ελλάδα, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ. Να σημειώσουμε εδώ προς άρση κάθε «παρεξηγήσεως» περί «λάθους» ότι ο επίσημος βαθμός του Κουβεϊτιανού Αρχηγού Ναυτικού είναι αυτός του «Υποστρατήγου» (“Major General”), καθώς έχουν ενιαία ονομασία βαθμών και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του.

Η επίσημη επίσκεψη ήταν τριήμερης διάρκειας (από Δευτέρα 9 έως Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018), στο πλαίσιο της οποίας ο Αρχηγός του Κουβεϊτιανού Ναυτικού επισκέφθηκε το ΓΕΝ, όπου συναντήθηκε με τον Αντιναύαρχο Τζούνη, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας και ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του Ελληνικού ΠΝ.

Ακολούθως, επισκέφθηκε τη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα, όπου ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των προσομοιωτών Πτήσεων και Διαφυγής από Βυθιζόμενο Ελικόπτερο.

Την επόμενη ημέρα ο ξένος επίσημος επισκέφθηκε το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως Υποναύαρχος Ευθύμιος Μικρός ΠΝ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών του Κέντρου Εκπαιδεύσεως «Παλάσκας».

Αμφότερες οι επισκέψεις του, τόσο στη Δ.Α.Ν., όσο και στη Δ.Ν.Ε., αφορούν αντικείμενα που το ΠΝ ενδιαφέρεται όλως ιδιαιτέρως να προσελκύσει Έλληνες και ξένους «πελάτες», τόσο από τον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικές αεροπορικές ή ναυτιλιακές εταιρείες για την εκπαίδευσή του προσωπικού τους) όσο και από το δημόσιο δηλ. από ξένες Ένοπλες Δυνάμεις, προσωπικό των οποίων θα έρχεται στην Ελλάδα, στις προαναφερθείσες εξαιρετικές εκπαιδευτικές εγκαταςτάσεις για την εκπαίδευσή τους.

Στη συνέχεια, ο Κουβετιανός Αρχηγός μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου, ενώ επισκέφθηκε και τη σύγχρονη πυραυλάκατο «ΡΟΥΣΣΕΝ». Στο τέλος της επισκέψεώς του στο ΝΣ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου και ενημερώθηκε για τις επισκευαστικές δυνατότητές του από τον Διοικητή Διοικήσεως Διοικητικής Μερίμνης Αντιναύαρχο (Μ) Νικόλαο Καφέτση ΠΝ.

Κατά την τελευταία ημέρα της επισκέψεώς του στην Ελλάδα ο Κουβετιανός Αρχηγός Ναυτικού επισκέφθηκε το θωρηκτό («εύδρομον» στην πραγματικότητα) «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και την τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», που αμφότερα ναυλοχούν στον «Πάρκο Ναυτικής Παραδόσεως» στο Τροκαντερό Παλαιού Φαλήρου, όπου ξεναγήθηκε σε αυτά και ενημερώθηκε για την ιστορία τους και την προσφορά τους. Ακολούθως μετέβη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου ενημερώθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της από τον Διοικητή της Σχολής, Υποναύαρχο Γεώργιο Πελεκανάκη ΠΝ.

Λ.Σ.Μ.