Καίγονταν σπίτια και ζωές για ώρες. Οι καπνοί είχαν καλύψει τα πάντα. Με αυτοθυσία πυροσβέστες, τοπικοί φορείς, εθελοντές, διασώστες, ακόμη και ιδιώτες που έσπευσαν να βοηθήσουν, έδρασαν παίρνοντας πρωτοβουλία. Το κράτος, όπως καταγγέλλουν τόσο οι τοπικοί φορείς, όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που εξακολουθούν να ζουν μαρτυρικές στιγμές από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ήταν ο μεγάλος απών!

Όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι που κατάφεραν από θαύμα να γλιτώσουν κανείς δεν τους ενημέρωσε για εκκένωση της περιοχής, κάτι που κατήγγειλε και ο ίδιος δήμαρχος Ραφήνας. Ότι δηλαδή δεν είχε λάβει ποτέ εντολή για να εκκενωθεί η περιοχή και ο οικισμός Μάτι.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλονται περιστατικά που δείχνουν την εικόνα ότι όχι μόνο δεν υπήρχε συντονισμός, αλλά κανένα σχέδιο διάσωσης. Στα αίτια ωστόσο της τραγωδίας σημειώνεται και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες κατά μήκος της Μαραθώνος, κάτι που θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές.

Κυρίως όμως δεν υπήρξε καμία καθοδήγηση για το πως και που να κινηθούν οι πολίτες σε ασφαλή σημεία. Ενδεικτικό είναι πως οι κάτοικοι και οι παραθεριστές κινήθηκαν όλοι με δική τους πρωτοβουλία. Αλλόφρονες προσπαθούσαν να φτάσουν στη θάλασσα, ωστόσο οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την περιοχή ή δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα σημεία λόγω του πυκνού καπνού από την πυρκαγιά.

Γι’ αυτό και 25 συνάνθρωποί μας εγκλωβίστηκαν αφού δεν κατάφεραν να βρουν ποτέ την θάλασσα και κάηκαν ζωντανοί, σε ένα οικόπεδο που σαρώθηκε από τη φωτιά.