Συγκλονίζουν και σοκάρουν οι παραδοχές του εισαγγελικού πορίσματος, που αριθμεί τις 293 σελίδες και περιγράφει χάος, λάθη, παραλείψεις, έλλειψη συντονισμού και απόλυτη ανυπαρξία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να καούν 100 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι στην Ανατολική Αττική.

Αδιανόητοι και σοκαριστικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ των αρμοδίων, επίσης προκύπτουν από το εισαγγελικό πόρισμα, ή για το πώς αντιμετώπιζαν τα Συντονιστικά Πυροσβεστικής και Αστυνομίας τις κλήσεις πολιτών για βοήθεια.

Στις 6:15 το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου και ενώ η πυρκαγιά βρίσκεται ήδη στο Νέο Βουτζά, υποδιοικητής της Πυροσβεστικής, επικοινωνεί με το 199.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ (Ώρα 18:14)

Υποδιοικητής ΔΠΥ Αθηνών: Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια γιατί δεν μπορεί να πιάσει βόρεια βορειοδυτικά έχει πιάσει κορυφογραμμή και δεν μου απαντάει κανένας. Γυρνάμε σε σας και δεν μου απαντάει ούτε από σας.

Αξιωματικός Υπηρεσίας 199: Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;

Υποδιοικητής ΔΠΥ Αθηνών: Όχι όχι και δεν τα διαχειρίζομαι εγώ τα εναέρια.

Αξιωματικός Υπηρεσίας 199: Ποιος τα διαχειρίζεται;

Υποδιοικητής ΔΠΥ Αθηνών: Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, καλούσαν τον ποιός τα διαχειρίζεται, εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε...

Όχι μόνο δεν γνώριζαν ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα, δεν γνώριζαν καν στο Συντονιστικό πού βρισκόταν η φωτιά!

Διοικητής Συντονιστικού 199: Να σε ρωτήσω κάτι, η Νέα Μάκρη, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά του Νταού;

Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο: Δεν ξέρω, η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι της Νέας Μάκρης;

Και ενώ οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν εγκληματικό λάθος το κλείσιμο της Μαραθώνος που συνετέλεσε στον εγκλωβισμό πολλών πολιτών στην φλεγόμενη περιοχή, η επικοινωνία του Συντονιστικού με την Τροχαία, λίγη ώρα πριν τα στενά του Ματιού γίνουν τάφος για δεκάδες οδηγούς, είναι αποκαλυπτική:

Διοικητής Συντονιστικού 199 με Τροχαία: Θέλω Τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα... στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα... Τι είναι αυτό στο Νέο Βουτζά, χεστήκαμε...

Κάτοικοι καλούν για βοήθεια και εισπράττουν απρεπή συμπεριφορά

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Πολίτης προς 199: Γύρω-γύρω τώρα καίγονται όλα, θα έχουν καεί όλα, εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό..

Ο χειριστής, καλεί στο Κέντρο.

Τηλεφωνητής 199 προς Κέντρο Επιχειρήσεων: Ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο να βοηθήσει; Τα δικά μας σβήνουν..

Και το κέντρο.. απαντά:

Κέντρο Επιχειρήσεων προς Τηλεφωνητή 199: Ναι παιδιά, όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο... έχει και δίπλα τρία – τέσσερα εδώ πέρα...

- «Αυτό σας λέω κυρία μου ό,τι μπορούμε κάνουμε, 15-20 αυτοκίνητα έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα».

- «Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε… όχι, όχι τι είσαστε εσείς τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι έχετε υποχρέωση τι είσαστε μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ….Κι εγώ δεν το κατάλαβα».

-«Εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος θα το δούμε έτσι; Θα έρθει».

-«Καπνό… την Αττική ο καπνός μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι.»

«Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται».

Σε άλλη συνομιλία, η οποία καταγράφηκε στις 18:13, μία οικογένεια που βρίσκεται στο σπίτι της στο Νέο Βουτζά επικοινωνεί με το «199» την ώρα που η αυλή τους φλέγεται και το αυτοκίνητο τους έχει καεί:

«Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό... χάλασε το αυτοκίνηητό μας, κάηκε, τί λετε τώρα;...» και ο χειριστής-τηλεφωνητής απάντησε: «Σιγά-σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;» Και μία γυναίκα απάντησε: «Όχι, ρε παιδιά, αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω κάντε κάτι».

Ο χειριστής-τηλεφωνητής δύο λεπτά αργότερα «αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για τη διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικεία διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντας του:

«Ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν» και το ΚΕΠΠ απαντά: «Ναι παιδιά, όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλεφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας αναφέρει: «Αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλεφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».

«Να καούν να βάλουν μυαλό, ρε φίλε...»

Σε άλλη επικοινωνία, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αναφέρονταν με προκλητικό τρόπο στη φωτιά της Κινέτας και στους κατοίκους που δεν εκκένωναν την περιοχή.

Διοικητής Συντονιστικού 199 με Αξιωματικό Π.Σ:

«Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε... Ναι μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα... Τα όρνια να μείνουν εκεί.»