Μπορεί οι πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, ωστόσο η αγωνία των μαθητών που εξετάστηκαν δεν έχει τελειώσει. Τέλος Ιουνίου οι υποψήφιοι ενημερώθηκαν για τις βαθμολογίες τους και από τότε έπρεπε να συγκεντρωθούν και να φτιάξουν το μηχανογραφικό τους. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας, στις 7 Αυγούστου. Τρία παραμένουν τα δεδομένα που θα καθορίσουν φέτος την πορεία των βάσεων. Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η αύξηση των θέσεων των εισακτέων κατά περίπου 4.000 αλλά και η ένταξη των Παιδαγωγικών Σχολών σε όλα τα επιστημονικά πεδία, που αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη τις βάσεις τους, ακόμα και πέραν των 2.000 μορίων, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Ο εκπαιδευτικός-μαθηματικός Γιάννης Ζαμπελής, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», τόνισε ότι η αύξηση της ζήτησης που αναμένεται μπορεί να ανεβάσει τις βάσεις τους ή να μην τις ρίξει πολύ.

Στην Κύπρο

Ο κ. Ζαμπελής θέλησε να υπενθυμίσει σε όλους την ευκαιρία που έχουν οι μαθητές της χώρας μας για μια θέση σε δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου, με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού μηχανογραφικού. «Ολοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δύο μηχανογραφικά. Το ένα αφορά ελληνικά πανεπιστήμια και το δεύτερο τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, τα οποία δεν ζητούν δίδακτρα. Το βασικό ποιο είναι; Η Κύπρος έχει χαμηλότερες βάσεις, ενώ το ένα μηχανογραφικό δεν επηρεάζει το άλλο. Δηλαδή, κάποιος μπορεί να περάσει στην Αθήνα και στην Κύπρο και να επιλέξει σε ποιο από τα δύο πανεπιστήμια θα πάει. Η προθεσμία για τις αιτήσεις για το μηχανογραφικό για την Κύπρο λήγει στις 31 Ιουλίου».

«Στο 1ο Πεδίο, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες δηλαδή, τα βασικά μαθήματα, όπως τα Αρχαία Ελληνικά, ήταν αναμενόμενα και σχετικά εύκολα. Η διαμόρφωση των βάσεων στις σχολές του πεδίου δεν θα παρουσιάσει ανατροπές, από όσα εικάζαμε. Αναμένουμε, λοιπόν, πτώση των βάσεων, συνυπολογίζοντας την αύξηση του αριθμού των εισακτέων από το υπουργείο. Τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά και στη Φυσική στο 2ο Πεδίο, Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, προοιωνίζονται μεγάλη πτώση των βάσεων. Στο 3ο Πεδίο, που αφορά τις επιστήμες Υγείας, η δυσκολία της Φυσικής και της Χημείας θα μειώσει τον αριθμό των αρίστων. Οι πρωτοκλασάτες σχολές δεν θα γνωρίσουν μεγάλες ανατροπές και δεν θα έχουμε μεταβολή του αριθμού των εισακτέων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται καθόλου να παρατηρηθεί μικρή πτώση των βάσεων. Τέλος, στο 4ο Πεδίο, των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, αναμένεται ότι η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική», δήλωσε ο Γιάννης Ζαμπελής.

«Εχω την αίσθηση ότι μιλάμε για μια ανατρεπτική χρονιά όσον αφορά τους υποψήφιους φοιτητές», λέει ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού Σπύρος Μιχαλούλης. «Η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η απουσία των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών αλλά και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φετινών εξετάσεων», τονίζει και προσθέτει: «Οι βάσεις κάθε χρονιά καθορίζονται από πολλά πράγματα, και κυρίως από το πώς γράφουν τελικά οι μαθητές αλλά και από το ποιες είναι οι προτιμήσεις τους».

Τέλος, όπως μας μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί, πολλοί από τους μαθητές φέτος έχουν ένα επιπλέον άγχος και αυτό γιατί, ακόμα και αν κάποιος ήθελε να προσπαθήσει πάλι και να δώσει πανελλαδικές εκ νέου την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το σύστημα αλλάζει.

Το νέο σύστημα

Το νέο εξεταστικό σύστημα θα παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη του μήνα και θα εφαρμοστεί από τη σχολική χρονιά 2019-2020. Παράλληλα, ο κ. Μιχαλούλης επανέλαβε ότι βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισαγωγής θα είναι η αναβάθμιση του Λυκείου και ανέφερε ότι ήδη από φέτος θα υπάρξει ελάφρυνση στον «εξεταστικό φόρτο» των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου για τις προαγωγικές εξετάσεις, ώστε «να είναι πιο ουσιαστικές». Επιπλέον, τυπικά οι εγκύκλιες σπουδές θα ολοκληρώνονται στη Β’ Λυκείου, ενώ η Γ’ Λυκείου θα έχει λίγα μαθήματα με πολλές ώρες διδασκαλίας και θα είναι προσανατολισμένη προς την ειδικότητα που θέλει κάθε μαθητής.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/7/2018