Καθοριστικής σημασίας μαρτυρικές καταθέσεις που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι και γενικότερα στην Ανατολική Αττική φαίνεται να έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες δικαστικές αρχές. Μιας τραγωδίας για την οποία ακόμα οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους 91 νεκρούς. Ό,τι γνωρίζουμε είναι από δημοσιογραφικές πληροφορίες ή μαρτυρίες συγγενών στα ΜΜΕ ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «αυτοψία» που πραγματοποίησαν στα καμένα του Ματιού η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι υπόλοιποι λειτουργοί διήρκεσε έξι ολόκληρες ώρες. Η εισαγγελική έρευνα όσο περνούν οι ημέρες, διευρύνεται προς πάσα κατεύθυνση και δεν περιορίζεται μόνον στα αίτια της φωτιάς, ούτε μόνον στις πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά στρέφεται και στην αναζήτηση ευθυνών σε κρατικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες που ενεπλάκησαν με πράξεις, αλλά κυρίως με παραλείψεις, στα τραγικά γεγονότα.

Σημειώνεται επίσης ότι και οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, αλλά κινούνται και προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των πληγέντων.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα στην οποία καθημερινώς καταθέτουν πολλοί μάρτυρες στρέφεται πρωτίστως στην αναζήτηση ευθυνών στις νευραλγικές κρατικές υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη των γεγονότων -Πυροσβεστική και ΕΛΑΣ- και για το λόγο αυτό έχουν ζητηθεί όλες οι συνομιλίες τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής μεταξύ στελεχών του πυροσβεστικού σώματος αλλά και οι συνομιλίες στελεχών της ΕΛΑΣ, ενώ παράλληλα οι έρευνες στρέφονται στην αναζήτηση ευθυνών σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες και πρωτίστως σε παράγοντες της Περιφέρειας.

Tα πρόσωπα που περνούν σε καθημερινή βάση τα δύο εισαγγελικά γραφεία, όπως αναφέρουν Τα Νέα, έχουν αρχίσει να μιλούν και να εισφέρουν ουσιώδη στοιχεία για όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις κρίσιμες ώρες.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Καθημερινής στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΛΑΣ προσπαθούσε να επικοινωνήσει με την Πυροσβεστική τις κρίσιμες ώρες και κανείς δεν σήκωνε το τηλέφωνο. 

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών κατατέθηκε και η μηνυτήρια αναφορά από την επικεφαλής της «Πλεύσης ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην 17σέλιδη αναφορά της η τέως πρόεδρος της Βουλής εγκαλεί στελέχη της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης για κακουργήματα ακόμη και για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ αναφέρεται σε απόπειρα συγκάλυψης «των εγκλημάτων και υπόθαλψης των υπαιτίων, με τη συμμετοχή και του ίδιου του πρωθυπουργού».

Ακόμη, η κ. Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει «παρασιώπηση γεγονότων, την παραποίηση στοιχείων, την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την κατάρτιση και προσκομιδή εγγράφων βεβαιώσεων που ελέγχονται για πλαστότητα, όπως το έγγραφο που προ ημερών προσκομίσθηκε από την Περιφερειακή Σύμβουλο Τσούπρα για να αποδείξει την σύγκληση και συνεδρίαση του προβλεπόμενου οργάνου συντονισμού της Περιφέρειας τη Δευτέρα 23/7/2018- σύγκληση που ούτε ανακοινώθηκε ούτε προκύπτει ενώ αμφισβητείται και από φερόμενα ως συμμετέχοντα πρόσωπα όπως ο Δήμαρχος Ραφήνας».