Με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση υπόσχεται εξπρές κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Μία ακόμα κίνηση στην προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη ότι για τους νεκρούς (πλέον, 94) από την εθνική τραγωδία στο Μάτι φταίνε αποκλειστικά τα αυθαίρετα. Τα ίδια προφανώς αυθαίρετα που οι ίδιοι οι υπουργοί της δεν γκρέμιζαν.

«Υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας που βίωσε ο ελληνικός λαός, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία ώστε να προχωρήσει, χωρίς προσκόμματα, η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Πρέπει να βρεθούν ταχείες λύσεις και να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, με προτεραιότητα στις συνταγματικά προστατευόμενες περιοχές. Για λόγους ασφάλειας των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου, καθίσταται υποχρέωση της Κυβέρνησης η μηδενική ανοχή σε παράνομα κτίσματα σε ακτές και δάση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Με την ΠΝΠ επιτρέπεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβαίνει στην εκτέλεση αφενός των πράξεων που θα εκδοθούν με τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου των πράξεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών και περιφράξεων, σε ζώνη αιγιαλού-παραλίας, σε εθνικούς δρυμούς, και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική. Πρόκειται για μία παράλληλη διαδικασία που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.»