Σε όλο τους το μεγαλείο «ξεδιπλώνονται» καθημερινά η προκλητικότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης στα ζητήματα πυροπροστασίας της χώρας, αλλά και η υποκρισία της σχετικά με το ζήτημα των αυθαιρέτων, τα οποία επιχειρεί να καταδείξει ως σχεδόν μοναδική αιτία για τον όλεθρο στην Ανατολική Αττική. Κεντρικές ευθύνες διακρίνεται ότι έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, όπως αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά», προχώρησε σε δύο αποφάσεις, που εκθέτουν τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση.

Η πρώτη απόφαση αφορά την υπογραφή στις 23 Ιουλίου 2018 -την ώρα δηλαδή που μαινόταν η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική- ερμηνευτικής εγκυκλίου, που αφορά την εφαρμογή του Νόμου 4495/2017, με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων εντός δύο ετών. Κατόπιν εορτής και σε ακόμη μία επικοινωνιακή κίνηση, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο κ. Σταθάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, την προηγούμενη εβδομάδα, δεσμεύθηκαν και κατέθεσαν τροπολογία για έκτακτη διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων, χωρίς όμως να έχουν ακυρώσει τον νόμο και την προηγούμενη εγκύκλιο που επιτρέπει τη νομιμοποίηση των κτισμάτων αυτών.

Στις 31 Ιουλίου εξάλλου, μία εβδομάδα μετά τις φονικές πυρκαγιές, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος (αρ. ΥΠΕΝ/ ΥΠΡΓ/48123/6983/Β’ 3136/31-7-2018), που είχε υπογραφεί από τον Γ. Σταθάκη στις 23 του μήνα, για την εφαρμογή του Νόμου 4495/2017, με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Σε αυτήν παρέχονται οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να κατατεθούν για την έγκριση εργασιών αποπεράτωσης στις αυθαίρετες κατασκευές.

Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων να προσκομίσουν επιπλέον δικαιολογητικά και ουσιαστικά η διαδικασία ταυτίζεται με εκείνη της έκδοσης οικοδομικής άδειας. Το σημαντικό είναι ότι υπάγονται στη διαδικασία για έγκριση εργασιών αποπεράτωσης των αυθαιρέτων όσα αυθαίρετα είχαν υπαχθεί σε καθεστώς νομιμοποίησης σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και με τον Ν. 4495/2017 ή ακόμη και αν έχουν αποπληρώσει το 30% του προστίμου που τους έχει επιβληθεί για το αυθαίρετο.

Οι εργασίες αποπεράτωσης συνίστανται στην ολοκλήρωση της κατασκευής ημιτελών αυθαιρέτων, οι οποίες είναι απαραίτητες για να χαρακτηριστούν αυτά κατοικήσιμα και να λάβουν ηλεκτροδότηση. Η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης, αλλά και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα, ενώ δείχνει τη σύγχυση και τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι υπουργοί της. Από τη μια πλευρά, ο νόμος που επιτρέπει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων είναι σε ισχύ, την ίδια στιγμή όμως υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχειρούν και διακηρύσσουν μαζική καταστροφή αυθαιρέτων.

Μπουλντόζες

Συγκεκριμένα οι κ. Σταθάκης, Φάμελλος και Σκουρλέτης προανήγγειλαν... μπουλντόζες, καταθέτοντας τροπολογία για διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων. Σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται ότι μέχρι τη συγκρότηση των Υπηρεσιών Ελέγχου Δόμησης επιτρέπεται η κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αναδασωτέες περιοχές, σε πυρόπληκτες περιοχές και σε ρέματα, καθώς και των κατεδαφιστέων κτιρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα υποβολής ενστάσεων απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το κόστος για τις κατεδαφίσεις να ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ για το 2018 και σε 5 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο. Και όλα αυτά την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 31 Ιουλίου, υποστήριξε ότι «επί των ημερών μας δεν έχει δοθεί η δυνατότητα για τη νομιμοποίηση έστω και ενός παραπάνω αυθαιρέτου από ό,τι έδιναν οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Ανέφερε δε και συγκεκριμένο αριθμό αυθαιρέτων στην Αττική: 2.500 κτίσματα σε δασική έκταση και 685 σε αιγιαλό. Λησμόνησε προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τον νόμο του κυρίου Σταθάκη, αλλά και τις οκτώ παρατάσεις που είχε δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων από το 2015 μέχρι την ισχύ του Ν. 4495/2017, αλλά και την τροπολογία που είχε καταθέσει ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, τον Νοέμβριο του 2015 για τη αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Λόγω των αντιδράσεων που είχε προκαλέσει αυτή η τροπολογία μάλιστα, τελικά αποσύρθηκε πριν από την ψήφισή της, με τον Γιάννη Τσιρώνη τότε να εκφράζει την ελπίδα «να μη χάσει κανείς το σπίτι του λόγω αυτής της καθυστέρησης».  

Μόνο 70.000 ευρώ για προστασία

Η Δεύτερη απόφαση που εκθέτει µε απόλυτο τρόπο τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη αφορά την έγκριση διάθεσης πάνω από 3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δασαρχείων, προκειµένου να πραγµατοποιήσουν έργα αντιπυρικής προστασίας, µόλις στις 30 Ιουλίου 2018. ∆ηλαδή, επτά ηµέρες µετά την πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, µε τις τραγικές συνέπειες. Και όχι µόνον αυτό, αλλά, σύµφωνα µε την απόφαση, χρηµατοδοτεί τη ∆ιεύθυνση ∆ασών Ανατολικής Αττικής, που έχει στην αρµοδιότητά της και την πρόσφατα καµένη περιοχή, µε το κατώτερο των προσδοκιών ποσό των 70.000 ευρώ.

Η κατανομή

Ειδικότερα, στο επίσηµο έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής της 30ής Ιουλίου, ο Γ. Σταθάκης υπέγραψε τη διάθεση ποσού 3.642.984 ευρώ από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων στα δασαρχεία της χώρας, για να πραγµατοποιήσουν έργα θωράκισης και ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας των δασικών εκτάσεων. Το συγκεκριµένο ποσό κατανέµεται σε 10 διαφορετικές δράσεις, που σχετίζονται µε την προστασία, τη διαµόρφωση και την αξιοποίηση του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος εν γένει. Μεταξύ άλλων, κατανέµει 1.800.000 ευρώ στις ∆ιευθύνσεις ∆ασών όλης της χώρας για το έργο «Αντιπυρική προστασία δηµοσίων δασών και δασικών εκτάσεων». Από αυτό το ποσό, η ∆ιεύθυνση ∆ασών Ανατολικής Αττικής θα χρηµατοδοτηθεί µόλις µε το ποσό των 70.000 ευρώ. Ουσιαστικά, αυτό το πρόγραµµα του υπουργείου Περιβάλλοντος παρέχει την οικονοµική δυνατότητα στα δασαρχεία της χώρας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες εργασίες για να θωρακίσουν τις δασικές εκτάσεις και τα δάση από τον κίνδυνο µιας πυρκαγιάς, συντηρώντας ή δηµιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.

Το βασικό ερώτηµα που θα πρέπει να απαντήσουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο κ. Σταθάκης είναι για ποιον λόγο στο τέλος του Ιουλίου και µάλιστα µία εβδοµάδα µετά τις φονικές πυρκαγιές έλαβε αυτή την απόφαση, δεδοµένου ότι τα έργα αυτά θα έπρεπε να είχαν δροµολογηθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Πρόβλεψη για κατεδαφίσεις από το 2017

Είναι να απορεί κανείς µε την κυβέρνηση όχι µόνο για τη διαχείριση αυτής της σοβαρής κρίσης, αλλά και για το νοµοθετικό έργο που παράγει. Την Τετάρτη, το υπουργείο Περιβάλλοντος, µετά τη συνέντευξη Τύπου-σόου των Γ. Σταθάκη, Σ. Φάµελλου και Π. Σκουρλέτη, κατέθεσε µια τροπολογία, µε την οποία δροµολογούνται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, ρέµατα και όσων ακινήτων έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Ωστόσο, η συγκεκριµένη νοµοθετική πρόβλεψη υπάρχει ήδη στον Νόµο 4495/2017, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ειδικότερα, το Αρθρο 77, παρ. 1, εδ. αα και εδ. ββ αναφέρει ότι προβλέπεται «κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισµάτων εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλών, καθώς και σε ποτάµια, λίµνες και ρέµατα για τα οποία έχει δηµοσιευθεί αµετάκλητη δικαστική απόφαση και η κατεδάφιση επικινδύνως ετοιµόρροπων κτισµάτων».

Ο νόµος υπήρχε, η διάταξη ήταν σαφής και είχε ψηφιστεί από τη σηµερινή κυβέρνηση, που σηµαίνει ότι η προχθεσινή συνέντευξη Τύπου και εν συνεχεία η κατάθεση της τροπολογίας για την κατεδάφιση αυθαιρέτων πραγµατοποιήθηκαν µόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Ενα άλλο ενδιαφέρον σηµείο του παραπάνω νόµου είναι στο Αρθρο 106, παρ. 1α, εδ. β, όπου δίνεται η δυνατότητα να εκδοθεί άδεια νοµιµοποίησης σε κατασκευές για τις οποίες ακυρώθηκε η οικοδοµική άδεια µε αµετάκλητη δικαστική απόφαση για τυπικό νόµο. ∆ηλαδή, εδώ ο νόµος δίνει ένα παράθυρο για νοµιµοποιήσεις κατασκευών, για τις οποίες έχει βγει αµετάκλητη δικαστική απόφαση. Σηµειώνεται, όπως κατήγγειλε και η Ν.∆. την προηγούµενη εβδοµάδα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. από το 2015 ήδη, µε αρµόδιους υπουργούς τους Π. Κουρουµπλή και Νίκο Βούτση, ανέβαλλαν την εκτέλεση 1.639 αµετάκλητων αποφάσεων κατεδάφισης στην Αττική, οι οποίες έχουν κριθεί στον ανώτατο δικαστικό βαθµό.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018