Χρειάστηκε να περάσουν 167 μέρες άδικης κράτησης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης για να καταλάβει η Τουρκία το αυτονόητο: ότι ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης είχαν περάσει κατά λάθος το χιονισμένο σημείο στον Έβρο εν ώρα καθήκοντος. Ένα λάθος που γινόταν και στο παρελθόν και λυνόταν σε τοπικό στρατιωτικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επέστρεψαν στην Ελλάδα, σκορπίζοντας χαρά σε όλους και κυρίως στις οικογένειές τους που πέρασαν το δικό τους γολγοθά μέχρι να δικαιωθούν.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, κι αφού έγινε γνωστή η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωσή τους, κινήθηκαν ταχύτατα οι διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν σήμερα στην Ελλάδα. Λίγο μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έφτασε στην Αδριανούπολη για να παραλάβει τους δύο στρατιωτικούς.

Γύρω στις 3 μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο και μισή ώρα αργότερα πάτησαν το ελληνικό έδαφος. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τους περίμενε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Αμανατίδης καθώς και οι γονείς των δύο παιδιών. Τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές στα δύο Ελληνόπουλα.

Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης κατέβηκαν από το αεροσκάφος ντυμένοι με τις στρατιωτικές στολές τους και οι γονείς τους έσπευσαν να τους κρατήσουν στην αγκαλιά τους σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή για όλη την Ελλάδα. 

 Χαιρέτησαν στρατιωτικά το άγημα και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο ενώ αμέσως μετά οι αγκαλιές και τα φιλιά περίσσευαν.

Ο Αγγ. Μητρετώδης ευχαρίστησε τους πάντες, όλους όσοι τους στήριξαν, αλλά δεν έκανε περαιτέρω δηλώσεις, όπως αρμόζει σε έναν ανθυπολοχαγό. Ακολούθως οι Μητρετώδης και Κούκλατζης επιβιβάσθηκαν σε αυτοκίνητο για να μεταβούν στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. 

 

Η ευκαιρία του Καμμένου

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Έλληνες στρατιωτικούς, λίγο πριν επιβιβαστούν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Αδριανούπολη για την πατρίδα.

Ο Πάνος Καμμένος ασφαλώς βρήκε την ευκαιρία να κάνει δηλώσεις και να πει ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό. «Εκ μέρους του πρωθυπουργού τους υποδεχόμαστε κι ελπίζουμε αυτή η ημέρα να σημάνει και μια νέα ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε με ειρήνη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

«Θέλω να στείλω μήνυμα ενότητας. Ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους σ’ αυτή τη σημαδιακή μέρα, θα σημάνει και μια άλλη μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καλωσορίζω τους δύο στρατιωτικούς, τους συγχαίρω γιατί κράτησαν τον όρκο τους, δεν παρέδωσαν τη σημαία και την υπηρέτησαν σ’ αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν για να συνεχίσουν να υπηρετούν την πατρίδα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους δύο στρατιωτικούς για τη στάση τους. Πρόσθεσε, ότι η προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους ήταν ενωτική «που και άλλες πολιτικές δυνάμεις συνέβαλαν» και σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η απόφαση

Την Τρίτη, εξετάζοντας το αίτημα των 2 στρατιωτικών για αποφυλάκιση, το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι, εν αναμονή της δίκης τους. Η απόφαση δεν προέβλεπε περιοριστικά μέτρα και γι’ αυτό επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παρουσία τους στη δίκη.

Οι δύο στρατιωτικοί- που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου όταν πέρασαν τα σύνορα στον Εβρο, επανέλαβαν ότι αυτό έγινε από λάθος. Η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Επιπλέον, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Ελληνα ομόλογό του ότι αν θα γίνει δίκη για τους δύο στρατιωτικούς, αυτή θα γίνει ερήμην τους και σε περίπτωση επιβολής ποινής, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.