Περίπου 5.500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μεταξύ αυτών και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και των ειδικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ. Δεδομένου ότι τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, στα μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν και πράκτορες του FBI και της CIA από τα κλιμάκια των Υπηρεσιών από την πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, οι ξένοι πράκτορες έχουν κύριο λόγο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά και σε διακριτικούς ελέγχους στα σημεία πρόσβασης. 

Το «παρών» δίνουν και εκατοντάδες σεκιούριτι της ΔΕΘ και πολλοί άλλοι που αναλαμβάνουν τη φύλαξη των 55 εταιρειών όπως της Google, Facebook, Microsoft, Cisco, Hewlett Packard, Coca-Cola, Lockheed Martin κλπ.

Τέλος, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα καταπλεύσει η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου και το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, από όπου θα διέλθουν οι πορείες διαμαρτυρίας. Βασική μέριμνα είναι να μην υπάρξει σημείο συνάντησης ανάμεσα σε διαδηλωτές από τη συγκέντρωση για το «Μακεδονικό» και οργανωμένων ομάδων αντιεξουσιαστών.

Από αέρος ελικόπτερο της ΕΛΑΣ θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών και ανάλογα με τις ανάγκες οι διμοιρίες θα παίρνουν οδηγίες για τη δημιουργία φραγμών. Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛΑΣ θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, από όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων.

Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ και ο δεύτερος στο κέντρο της πόλης.

Ήδη ξεκίνησαν αυξημένες περιπολίες αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ ανακοινώθηκαν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας. Εκτός από τους καθιερωμένους αποκλεισμούς δρόμων την ημέρα των εγκαινίων, η Τροχαία αναμένεται να κλείνει οδικούς άξονες και για τις ανάγκες μετακίνησης αμερικανών αξιωματούχων.

Συγκεντρώσεις από την Παρασκευή

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ανοίγουν το χορό των κινητοποιήσεων στο περιθώριο της 83ης ΔΕΘ. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν «πορεία επιβίωσης», όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Στις 6 το απόγευμα θα ακολουθήσει η συγκέντρωση των ένστολων στον Λευκό Πύργο.

Τρεις συγκεντρώσεις και ένα συλλαλητήριο το Σάββατο

Τρεις είναι οι βασικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Στο Άγαλμα Βενιζέλου, καλούν στις 6 το απόγευμα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι την ίδια ώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μία ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει, στην Καμάρα η προσέλευση των αντιεξουσιαστών,

Το συλλαλητήριο για την Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, την ώρα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα.