Την διαφωνία, την οργή, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία τους κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπέγραψε η κυβέρνηση, κλείνοντας τα αυτιά στην κοινή γνώμη και στους πολίτες της Μακεδονίας είναι αποφασισμένοι να εκφράσουν χιλιάδες πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι με αφορμή την ΔΕΘ και την παρουσία του Πρωθυπουργού θα βρεθούν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης, με σκοπό την έντονη διαμαρτυρία κατά της ονομασίας της γειτονικής πόλης, ακόμη και με το ρίσκο να επισκιάσουν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι Μακεδόνες θα στείλουν το ηχηρό μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα για την λάθος απόφαση της συμφωνίας.

Όπως αναφέρουν τα τελευταία 24ωρα οι διοργανωτές που οργανώνουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και της μαζικές διαδηλώσεις, η παρουσία τους στην Θεσσαλονίκη θα είναι ειρηνική, χωρίς κεντρική εξέδρα και ομιλητές, αλλά με μαζικό πλήθος και πάθος.

Αύριο θα ενώσουν τις δυνάμεις οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), ο «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» καθώς και ο Τηλεοπτικός Σταθμός ΒΕΡΓΙΝΑ, φιλοδοξώντας να στείλουν ένα νέο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, ανάλογο με εκείνο του περασμένου Ιανουαρίου με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Αν και αρχικά είχαν ανακοινωθεί τρεις παράλληλες εκδηλώσεις, στη διάρκεια παρουσίας του πρωθυπουργού κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ, τελικά επικράτησε η άποψη να υπάρξει μία κεντρική μαζική εκδήλωση χωρίς εξέδρα και ομιλητές, με σημείο εκκίνησης (19:00) το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το Λευκό Πύργο και πορεία προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, την ώρα που στο βήμα θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός.  

Ξεκίνησε η κινητοποίηση  

Για μία ακόμη φορά αναμένεται να κινητοποιηθούν εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μητροπολίτες και κληρικοί, επαγγελματικά, αθλητικά, εξωραϊστικά χριστιανικά σωματεία και σύλλογοι κα, προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, με το οποίο οι διοργανωτές επιδιώκουν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι αντίθετη στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό. «Για την υπογραφή στις Πρέσπες δε ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη ούτε της Βουλής, ούτε του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δίνει τη "μακεδονική" εθνότητα σε σλάβους βαφτίζοντας τη σλαβική τους Γλώσσα ως "μακεδονική".

Τέτοιες απόψεις είχαν μόνο οι προπαγανδιστές στο παρελθόν. Παράλληλα ανοίγει "παράθυρο" για μελλοντικές διεκδικήσεις εκ μέρους των σλάβων των Σκοπίων αλλά κι άλλων γειτόνων που θα αποδειχθούν καταστροφικές για τη χώρα μας» λέει από την πλευρά της η κυρία Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, δηλώνοντας αισιοδοξία για την έκβαση της αίτησης που κατατέθηκε στο ΣτΕ για ακύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 7/12/2018.        

Παράλληλες συγκεντρώσεις  

Στο μεταξύ, τέσσερις θα  είναι και οι βασικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Στο 'Αγαλμα του Βενιζέλου, καλούν στις 6 το απόγευμα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι την ίδια ώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Μία ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει, στην πλατεία Καμάρας, η προσέλευση ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, ενώ όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν, στις 7 το απόγευμα, έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Τον χορό των κινητοποιήσεων ξεκίνησαν ήδη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Σώματα Ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε σήμερα συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ η συγκέντρωση των ένστολων έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 6 το απόγευμα, στο Λευκό Πύργο.